Ešte ani nezmaturovali, ale firmy ich už brali

Stredná odborná škola technická v Šuranoch spolupracuje s firmami už od roku 1996. Odvtedy sa na spolupráci dohodli s 30 firmami, aj keď nie so všetkými spolupracujú aktívne naďalej. Niektoré firmy z regiónu odišli, iné aj pre krízu svoju výrobu pribrzdili.

20.11.2014 15:41
gymnázium, maturanti Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Riaditeľ školy si však spoluprácu s firmami pochvaľuje. Hrdo môže povedať, že aj všetci vlaňajší maturanti dostali od firiem ponuku na prácu. „Ešte pred samotnými maturitami sa ozvalo päť firiem, ktoré ponúkli našim absolventom prácu. Chceli pritom asi sto ľudí, viac, ako sme mali maturantov,“ hovorí František Tamašovič, riaditeľ školy v Šuranoch. Niektorí z maturantov sa pritom rozhodli ísť študovať na vysoké školy, našli sa však aj takí, ktorí prácu nevzali a išli napríklad do cudziny. Záujem o kvalifikovaných ľudí zo strany firiem tak stále v tomto regióne zostáva.

Aj vďaka takýmto výsledkom v uplynulých rokoch postupne stúpal aj záujem žiakov o školu. Istou motiváciou pre nich je tiež odmena, ktorú dostávajú na praxi v zmluvných firmách. Žiaci, ktorých škola pripravuje pre firmu, dostávajú maximálne mesačné vreckové v prvom ročníku 40 eur, v druhom 50 eur, v treťom 75 eur a vo štvrtom 100 eur. „Škola posiela firme výsledky žiaka, jeho dochádzku, firma to pri výpočte vreckového zohľadňuje,“ hovorí riaditeľ školy.

S firmami spolupracujú aj pri prijímačkách na školu. Každý rok škola otvára jednu triedu, do ktorej sa robí nábor aj podľa toho, akých odborníkov potrebuje zmluvná firma. Tá má zastúpenie aj v pedagogickej rade, môže teda ovplyvňovať vzdelávanie tak, aby čo najviac „sedelo“ tomu, čo potrebujú, aby absolventi vedeli. Žiaci zároveň nie sú odtrhnutí od reality – prax a teória sú vyvážené podielom 50:50. Odborný výcvik majú vo firme alebo v škole, ktorú sa podarilo cez eurofondy modernizovať. „Vďaka eurofondom sa nám podarilo rozšíriť učebne. Máme centrum pre programovanie počítačom riadených strojov aj programovanie mikročipov,“ hovorí riaditeľ.

Modernizácia sa podľa neho osvedčila. „Aj samotné firmy sú prekvapené naším vybavením,“ dodáva Tamašovič. Neľutuje, že napriek poklesu záujmu žiakov o technické smery, zostali pri „strojárine“. A zdá sa tiež, že ich žiaci nemusia ľutovať, že sa pre „strojárinu“ rozhodli. Ak si firmy aj nepresne vypočítali počet žiakov, ktorých budú potrebovať, často berú aj tých, s ktorými pôvodne nerátali.

seriál Slovensko v Európe

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #stredná odborná škola #Slovensko v Európe #Šurany #maturitné skúšky