Ako vybrať dobrú jazykovú školu pre deti?

Čím skôr svoju ratolesť s cudzím jazykom zoznámite, tým má väčšiu šancu zvládnuť ho prirodzene a s ľahkosťou, zhodujú sa lingvisti aj vývinoví psychológovia.

21.09.2014 13:00
vzdelanie, deti, škola Foto:
Kľúčom k osvojeniu cudzej reči je denná pravidelnosť.
debata (3)

Otázka teda nie je, či drobca v novom školskom roku na anglický jazyk dať, ale aká forma výučby preň bude najlepšia. Bez dobre zvládnutého anglického jazyka to dnes jednoducho nejde. Výučba reči v škole je pritom nesmierne dôležitá, no nie vždy dokáže reagovať na individuálne potreby dieťaťa.

„Školské učivo je často príliš orientované na písanie, gramatiku a memorovanie slovíčok, čím je pre žiakov nudné a nevytvoria si k nemu žiadny vzťah,“ hovorí Katalin Deák, hlavná metodička jazykovej školy Helen Doron na Slovensku. Treba si však dať pozor aj na opačný extrém, radí odborníčka.

„Pri doučovaní jeden na jedného môžu byť deti pozornosťou, naopak, preťažené, nemajú možnosť si vydýchnuť a cítia sa pod tlakom.“

Ideálnou formou výučby sú preto malé skupinky na jazykových kurzoch prispôsobených veku a schopnostiam detí. Na čo myslieť pri výbere jazykovej školy?

Kvalifikovaní lektori – najmä pri mladších deťoch je kvalifikácia pre prácu s danou vekovou skupinou jednoznačne dôležitejšia ako napríklad to, či je lektor „native speaker“.

Možnosť pokračovať – jazyková škola by mala ponúkať nadväzujúce kurzy, aby dieťa mohlo vo výučbe jazyka napredovať systematicky a plynule. Ak sa učebné materiály, metóda a štýl výučby stále bez štruktúry menia, bráni to dieťaťu posunúť sa.

Menšie skupiny – výučba v skupinkách umožňuje individuálnu konverzáciu aj pozornosť lektora konkrétnym potrebám žiaka a zároveň deťom umožňuje spoločné aktivity a odpútanie od pocitu učenia sa. Ideálna je veľkosť skupiny okolo 4 až 8 detí.

Výsledky a spokojní klienti – dobré jazykové kurzy sa vedia pochváliť aj výsledkami svojich žiakov pri získavaní rôznych certifikátov. Na internete tiež môžete zistiť, aké skúsenosti majú ostatní rodičia.

Presvedčte sa na vlastné oči – niektoré jazykové školy ponúkajú možnosť zadarmo sa zúčastniť na ukážkovej hodine. Umožní vám to urobiť si lepšiu predstavu o priebehu kurzu a rozhodnúť sa, či je to pre vaše dieťa to pravé.

Myslite vopred – odborníčka odporúča riešiť kurz angličtiny skôr, ako nastane prípadný problém v škole: „Dieťa sa tak vyhne pocitu frustrácie, ktorá by ho od učenia jazyka mohla odradiť. Ak mu školská látka vďaka vedomostiam z kurzu pôjde ľahšie, bude ho to pozitívne motivovať.

Technológie v službách angličtiny

V jazykových školách dnes nájdete veľa zaujímavých kurzov, ktoré deťom pomáhajú vytvoriť si k angličtine vzťah aj atraktívnym spracovaním učebnej látky. Predstavte si napríklad učebnice, v ktorých obrázky ožívajú a vysvetľujú deťom význam slovíčok aj správnu výslovnosť.

„Obohatenie výučby o interaktívne a multimediálne prvky má u detí veľký úspech a dokáže ich pre učenie naozaj nadchnúť. Malé deti sa môžu učiť napríklad pomocou jednoduchých dotykových hier na tabletoch, pre starších žiakov aktuálne uvádzame novinku s prvkami rozšírenej reality, ktorá knižky z kurzu deťom rozhýbe pred očami,“ hovorí o moderných spôsoboch výučby Katalin Deák z Helen Doron English.

Učte sa aj doma

Kľúčom k osvojeniu cudzej reči je denná pravidelnosť v kontakte s angličtinou a učivom, ktoré dieťa aktuálne preberá v škole či na kurze. Môže to byť vo forme jednoduchých anglických príbehov v TV, počúvania pesničkového CD z kurzu, čítania veku primeranej anglickej knižky alebo hrania anglických hier. Ak cudziu reč ovládate, skúste si s potomkom pokonverzovať aj vy, bude to zábava, ktorá pomôže oprášiť jazykové vedomosti aj vám.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #školstvo #škola #vzdelávanie