Štúdium všeobecného lekárstva a pediatrie podporia aj eurofondy

K zatraktívneniu odborov všeobecné lekárstvo a pediatria, o ktoré je dlhodobo malý záujem, by mali prispieť aj eurofondy.

09.04.2014 09:23
debata

Celkovo osem miliónov eur v podobe nenávratného finančného príspevku (NFP) si prerozdelia vysoké školy v rámci výzvy, ktorej cieľom je podpora špecializačného štúdia zdravotníckych pracovníkov v spomínaných odboroch. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu ako riadiaci orgán pre Operačný program Vzdelávanie, vyhlásilo výzvu na predkladanie žiadostí o NFP „Doplnenie systému zdravotníctva o kvalifikovaných odborníkov“, prvý aprílový deň. Termín prijímania žiadostí končí druhého júna. Úspešný žiadateľ môže na projekt získať až šesť miliónov eur, najmenej však 500 tis. eur.

„Vysoký priemerný vek všeobecných lekárov (53,9 roku) a nedostatočný príliv absolventov vysokých škôl do všeobecnej ambulantnej starostlivosti z dôvodu nízkej atraktivity, bude v blízkej budúcnosti viesť ku kolapsu a nedostupnosti zdravotných služieb prvého kontaktu,“ konštatuje rezort školstva. Ako však dodáva, podporou špecializačného štúdia by sa mohlo tomuto problému aktívne predísť.

Oprávnenými výdavkami v rámci výzvy budú napríklad náhrada mzdy zdravotníckeho pracovníka študujúceho v špecializačnom štúdiu, príspevok na jeho stravovanie ubytovanie či cestovné, poplatok za vykonanie skúšky či výdavky na školiteľov.

Uchádzať o NFP sa môžu štátne a verejné vysoké školy, ktoré sú akreditované na poskytovanie špecializačného štúdia zdravotníckych pracovníkov v odboroch všeobecné lekárstvo a pediatria. Do projektu môžu zaradiť zdravotníckych pracovníkov mladších ako 36 rokov, ktorí študujú v spomínaných odboroch a sú zamestnaní mimo územia Bratislavského samosprávneho kraja. Podmienkou je aj to, že špecializačné štúdium ukončia najskôr k 31. októbru budúceho roka.

NFP je krytý zo zdrojov Európskeho sociálneho fondu a príspevku zo štátneho rozpočtu.

debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #ministerstvo školstva #lekári