Najlepší barman túži po práci na výletnej lodi v zahraničí

Dobrý barman musí byť tak trochu aj alchymista. Namiešať chutný a kvalitný nápoj sa bez toho nedá. Sedemnásťročný študent Milan Koš zo Spojenej školy v Modrom Kameni vykročil k tomu, aby bol dobrým barmanom. Potvrdil to na majstrovstvách Slovenska v súťaži študentov barmanov, v ktorej zvíťazil a pootvoril si tak dvierka ku kariére za barovým pultom.

27.02.2014 10:00
Milan Koš Foto: ,
Barman Milan Koš s víťazným drinkom a trofejou.
debata

Milan je študentom tretieho ročníka modrokamenskej školy a jedným zo 47 chlapcov a dievčat vzdelávajúcich sa v odbore čašník-servírka.

„S barmanstvom som prvýkrát prišiel do kontaktu v škole a hneď sa mi zapáčilo. Doslova ma chytilo. Viem už pripraviť základné miešané nápoje a snažím sa ďalej zdokonaľovať,“ zdôrazňuje študent žijúci vo Veľkom Krtíši. Že patrí nielen na škole, ale aj na celom Slovensku k najlepším, potvrdzuje výsledok z majstrovstiev republiky. Tie sa len pred niekoľkými dňami konali v bratislavskej Inchebe.

Na súťaži mladých talentovaných barmanov sa zúčastnilo 64 študentov z celej republiky. Tí súťažili v long drinku, teda v príprave tzv. dlhého nápoja. Majster odborného výcviku v škole, kde Milan Koš získava vedomosti, Marek Hárendácsik svojho zverenca na súťaži sprevádzal. Vysvetľuje, že súťažiaci barmani mali nápoj pripraviť v určenom časovom limite.

„Desať minút mali na prípravu jedlej ozdoby na pohári s nápojom, päť minút na namiešanie samotného nápoja. Porota hodnotila najmä jeho chuť, no aj vzhľad, vôňu, postup práce a čistotu inventára, ktorý súťažiaci pritom použili,“ hovorí Hárendácsik.

Koš porotu zaujal nápojom Melon suprise, ktorý vymysleli v modrokamenskej škole. Za víťazstvo získal pohár a diplom. Viac ako tieto ceny si však cení to, že víťazstvo mu môže pomôcť pootvoriť dvierka do barmanskej kariéry, ktorá je jeho snom. „Táto práca ma baví a chcem sa jej venovať aj v budúcnosti. Ak zvládnem anglický jazyk, ktorý v škole pilujem a z ktorého budem maturovať, mojou túžbou je raz pracovať ako barman v zahraničí na výletnej lodi,“ prezrádza svoje ambície.

Zatiaľ získava prax v rámci odborného výcviku v škole, no aj na víkendových oslavách a podujatiach, ktoré zastrešuje škola a počas ktorých sú v úlohách kuchárov, čašníkov i barmanov študenti školy. „Väčšina z našich absolventov sa uplatňuje v praxi a zamestnanie si našla v zahraničí,“ poznamenáva Hárendácsik.

Spojená škola v Modrom Kameni je podľa počtu žiakov či študentov najväčšia v okrese Veľký Krtíš. Jej riaditeľka Mária Žišková konštatuje, že majú celkom 295 študentov. „Z nich 120 študuje v obchodnej akadémii, ostatní v strednej odbornej škole obchodu a služieb,“ informovala.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #barman