Letné stáže v zahraničí sú stále IN

Blíži sa leto a s ním spojené dlho očakávané letné prázdniny. Obdobie, ktoré opäť raz poskytuje študentom a absolventom vysokých škôl veľa skvelých možností. Mnohí z nich už teraz rozmýšľajú, čo budú robiť a začínajú si pomaly hľadať brigády alebo iný druh práce, prípadne rôzne vzdelávacie a jazykové pobyty v zahraničí.

08.05.2012 06:16
školenie, profesia, štúdium Foto:
Ilustračné foto
debata (6)

Tí odvážnejší sa možno pohrávajú s myšlienkou vycestovať za prácou do zahraničia, čo so sebou prináša možnosť zlepšenia sa v jazykoch, cestovania, zábavy a niekedy aj celkom slušného zárobku. Nesú však so sebou aj vysoké riziko, že budú pracovať len na nejakej „podradnej pozícii“ a svoj životopis si takouto skúsenosťou veľmi neobohatia…

Ak chcú mladí ľudia robiť niečo viac, ako len utierať bufetové stoly, upratovať či variť v penziónoch, prípadne celé hodiny oberať ovocie pod rozpáleným slnkom, mali by už teraz rozmýšľať nad lepšou alternatívou, ako stráviť leto… Nad niečím, čo sa skutočne počíta. Niečím, čo obohatí ich životopis. Ideálnou možnosťou, ako spojiť príjemné s užitočným, je vycestovať na zahraničnú pracovnú stáž!

„Dopyt po pracovných stážach v zahraničí je čím ďalej, tým väčší,“ hovorí Martina Debnárová, viceprezidentka pre komunikáciu v medzinárodnej organizácii AIESEC Slovensko.

„Práve letné prázdniny predstavujú obdobie, keď sa najviac mladých ľudí rozhodne stráviť čas v rôznych krajinách sveta. Vďaka stáži získajú nielen skvelú životnú skúsenosť, ale aj chýbajúce praktické skúsenosti vo svojom odbore a vrátia sa rozhľadenejší, skúsenejší, sebaistejší a samostatnejší. Okrem toho získajú skúsenosti s prácou v medzinárodnom tíme a v zahraničnej spoločnosti, majú možnosť cestovať, nadviazať nové priateľstvá, zlepšiť sa v cudzom jazyku a spoznať odlišné kultúry. Stáž tak priaznivo ovplyvňuje budúcu kariéru študenta, pretože zvyšuje jeho hodnotu a uplatnenie na trhu práce,“ vysvetľuje Martina Debnárová

U nás pôsobí hneď niekoľko firiem a organizácií, ktoré sa každoročne snažia vyslať do zahraničia čo možno najväčší počet študentov a zároveň zabezpečiť, aby sa pre stážistov stal tento pobyt nezabudnuteľným zážitkom ich života. Stáže ponúkajú študentské organizácie ako AIESEC, ELSA, IAESTE, medzinárodné a európske inštitúcie (Európsky parlament, Rada Európy), programy ako Leonardo da Vinci alebo Erasmus, ale aj viaceré pracovné agentúry poskytujúce jazykové pobyty a iné programy pre študentov.

Medzinárodná organizácia AIESEC je jednou z najznámejších a najväčších organizácií ponúkajúcich stáže v zahraničí. A to až do 110 krajín sveta. AIESEC sprostredkuje viac ako 16–tisíc stáží ročne a má v tejto oblasti bohaté skúsenosti. V minulom roku AIESEC Slovensko zrealizovalo 151 pracovných stá­ží.

Absolvovanie stáže je možné počas štúdia, medzi jednotlivými ročníkmi alebo do dvoch rokov po skončení štúdia. Najväčšou výhodou, ktorú AIESEC poskytuje svojim uchádzačom, je kompletná pomoc pred stážou a počas nej.

V letnom období sú populárne najmä exotické a krátke stáže, asi 6– až 8–týždňové. Tieto požiadavky kompletne spĺňajú stáže spadajúce do Global Community Development Programu, konkrétne s názvom Cultural Experience.

V rámci tohto programu stážista pracuje predovšetkým v neziskových, vzdelávacích a štátnych organizáciách a v medzinárodnom tíme rovnako šikovných mladých ľudí z celého sveta pracuje na rôznych lokálnych projektoch. Cieľom stáže je pomáhať a mať pozitívny vplyv na spoločnosť.

Študenti sa môžu podieľať na vzdelávaní detí a mladých ľudí v rôznych oblastiach, na ochrane životného prostredia alebo napríklad na tvorbe stratégii financovania neziskových organizácií. Vďaka stáži si stážista rozvíja svoju kreativitu, organizačné a prezentačné zručnosti. Zároveň sa zoznamuje s novou kultúrou a miestnymi tradíciami. Tieto stáže AIESEC ponúka najmä v strednej a vo východnej Európe, v Ázii, Afrike a Latinskej Amerike. Zvyčajne sú hradené náklady na ubytovanie a stravu.

Požiadavky: vyžaduje sa znalosť angličtiny minimálne na dobrej úrovni. Vhodná je nielen pre všetkých študentov vysokých škôl, ale aj čerstvých absolventov, ktorí majú záujem získať zaujímavú zahraničnú pracovnú skúsenosť, chcú osobnostne rozvíjať seba i druhých, majú pozitívny vzťah k deťom, ale aj k prostrediu a k životu ako takému. Je vhodná pre ľudí, ktorí chcú aktívne pomáhať spoločnosti.

„Každá stáž je podľa mňa pre študentov a absolventov veľké plus,“ myslí si Debnárová. Zuzana Saladiaková, členka národnej pobočky, o svojej stáži v Rumunsku hovorí len v dobrom. „Ponúka možnosť vyskúšať si život v cudzej krajine a spoznať ju nielen z externého pohľadu, ale aj zvnútra – práve vďaka možnosti interakcie s miestnymi študentmi či organizáciami. Sama som absolvovala podobnú stáž v Rumunsku a bol to skvelý zážitok. Nielenže samotná stáž bola úžasná, ale aj AIESEC–kári v Rumunsku tam boli pre mňa vždy, keď som ich potrebovala. Bol to v podstate aktívny oddych a práca v jednom. A hlavne to bol jeden z najväčších zážitkov, aké som v živote mala.“

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba