Štúdium v Dánsku je pre študentov bezplatné

Ako vyspelá krajina s kvalitným vzdelávacím systémom je Dánsko atraktívne aj pre zahraničných vysokoškolákov, ktorých tu študuje viac ako 25 000.

20.01.2013 08:55
Dánsko Foto:
Dánsko
debata (4)

Dánske kráľovstvo je počtom obyvateľov, ako aj svojou rozlohou (ak, samozrejme, nepočítame s rozlohou Grónska) veľmi podobné Slovensku.

Ako vyspelá krajina s kvalitným vzdelávacím systémom je Dánsko atraktívne aj pre zahraničných vysokoškolákov, ktorých tu študuje viac ako 25 000. Vzhľadom na možnosť bezplatného štúdia sa Dánsko stáva čoraz častejšou voľbou aj pre záujemcov o vysokoškolské štúdium zo Slovenska, pre ktorých je zaujímavá najmä ponuka študijných odborov vyučovaných v anglickom jazyku.

V angličtine môžete študovať celý rad odborov, medzi nimi ekonomicky zamerané odbory ako napríklad medzinárodný obchod, marketing, finančný manažment, manažment logistiky, cestovný ruch a hotelový manažment, inžinierske odbory ako architektúra, strojné inžinierstvo, energetická technológia, niekoľko odborov v oblasti IT, multimediálny dizajn s komunikáciou a módny dizajn. Bakalárske štúdium trvá 3 až 4,5 roka, magisterské štúdium 2 roky. Na všetkých inštitúciách je zavedený kreditný systém ECTS.

Špecifikom dánskeho vysokoškolského vzdelávania je zameranie na čo najlepšie uplatnenie absolventov na trhu práce. Študijné programy sú pripravované v úzkej spolupráci s odborníkmi z oblasti obchodu, priemyslu a výskumu a ich cieľom je u študentov podporovať kreativitu, analytické a kritické myslenie.

Vyučovanie nie je zamerané len na sprostredkovanie teoretických poznatkov, ale najmä na riešenie problémov z praxe, kde sa od študenta očakáva aktívny prístup a samostatná, rovnako ako skupinová práca. Často je súčasťou štúdia aj stáž v podnikoch.

Slovenskí študenti v Dánsku

Jednou z dánskych vzdelávacích inštitúcií, na ktorej už niekoľko rokov úspešne pôsobia slovenskí študenti, je VIA University College. Na jej kampuse v meste Horsens študuje 3 800 študentov, z toho takmer polovica zahraničných, z viac ako 40 krajín.

„Univerzita pred piatimi rokmi nadviazala spoluprácu so slovenskou agentúrou InterStudy, ktorá má na starosti informovanie uchádzačov, vybavovanie prihlášok a skúšky z angličtiny,“ vysvetľuje Mária Kovács z agentúry.

„Moje štúdium nie je ani náhodou nudné, práve naopak: je inovatívne, kreatívne, dynamické, uvoľnené a zábavné, a budovu školy vždy opúšťam spokojný," hovorí Peter, študent marketingového manažmentu.

Tomáš, ktorý študuje odbor Information & Computer Technology Engineering, vidí v tunajšom v spôsobe výučby výhody. „Máme vlastnú skupinu väčšinou štyroch ľudí, v ktorej pracujeme, stretávame sa v škole aj mimo školy a pracujeme na problémoch spolu. Prispieva to nielen k lepšej vzdelanosti v danom odbore, ale aj k rozvoju znalosti angličtiny a sociálnych skúseností.“

Na VIA University College prebieha výučba namiesto prednášok v menších skupinách, kde sa vyžaduje aktívna účasť študentov. Na nový systém výučby si slovenskí študenti zvykajú ľahko. Štúdium je náročné, no vzhľadom na dôraz na aplikovanie učiva v praxi študent vie, čo sa učí a prečo.

„Rozhodne to nie je o bifľovaní. Teória tvorí možno 15 percent z hodín, väčšinou sa učíme tak, že problémy riešime v praxi. Ťažko povedať, či je štúdium náročné – ak to človeka baví, tak rozhodne nie. Ale času tomu musíme venovať celkom dosť, keďže spôsob výučby je založený na tzv. problem based learning – teda nauč sa a zisti si sám. Pracujeme v tímoch a každý každému je učiteľ, preto sa naučíme oveľa viac, ako keby sme iba sedeli na prednáškach“, približuje Monika, študentka architektúry a riadenia stavebníctva z Banskej Bystrice.

Boris, ktorý na VIA študuje strojné inžinierstvo, má skúsenosti s vysokoškolským štúdiom aj v Českej republike. Je rád, že sa nakoniec rozhodol pre štúdium v Dánsku. „Práve preto, že všetko učivo je zamerané na prax, sa to oveľa ľahšie pamätá, a vidím, ako všetko učivo má nejaký význam, a tak aj motivácia na venovanie času hodinám, zadaniam a projektom je omnoho väčšia. Mne osobne to veľmi pomáha."

K vytváraniu čo najlepších študijných podmienok prispieva aj moderné vybavenie školy, ktorá je pre študentov prístupná nepretržite. Knihy sú síce pre našich študentov drahé, majú však k dispozícii množstvo študijného materiálu, ktorý je dostupný on-line, vrátane väčšiny materiálov z vyučovania.

„Technické vybavenie školy je na vysokej úrovni. Máme 24-hodinový prístup do budovy školy na naše študentské karty, každá trieda disponuje minimálne 1 projektorom, plátnom a reproduktormi, po škole sú rozmiestnené multifunkčné zariadenia, vo vstupnej hale je veľký projektor a obrovské plátno. A všetko to funguje,“ hovorí Peter.

Ak sa študentov spýtate, čo by vyzdvihli ako najväčšie pozitívum, väčšina vám odpovie, že je to prístup vyučujúcich. Neformálne vzťahy a angažovanosť vyučujúcich je na dánskej akademickej pôde samozrejmosťou, a prispieva k vytváraniu prostredia, v ktorom sa študenti dobre cítia a s radosťou študujú.

I keď sa na štúdium prijímajú iba študenti, ktorí majú požadovanú úroveň znalosti angličtiny, niektorí sa po príchode do Dánska cítia „hodení do vody“. Najmä tí, ktorí nemajú predchádzajúcu skúsenosť so štúdiom v zahraničí, si musia zvykať sledovať výučbu, zapájať sa do diskusie, pripravovať projekty a stále komunikovať v angličtine – v škole, ako aj mimo školy. V angličtine sa totiž dorozumievajú aj v bežnom živote. Kto má záujem, môže sa naučiť aj po dánsky – kurzy dánčiny sú pre študentov zdarma.

„Čo sa týka jazyka, na začiatku si len treba zvyknúť na rôzne prízvuky a výslovnosť, ale keďže skoro každý tu má angličtinu ako cudzí jazyk, všetci majú pochopenie, ak si náhodou nevieme spomenúť na nejaké slovíčko. Ale časom to všetko príde,“ referuje o svojich skúsenostiach Monika.

I keď je samotné štúdium pre študentov z členských štátov EÚ bezplatné, životné náklady sú pomerne vysoké. Na ubytovanie, stravu a osobné výdavky je potrebné počítať so sumou 600 až 800 eur mesačne. Univerzitné ubytovanie je síce drahšie ako súkromný prenájom, pre prvákov však môže byť rozumnou voľbou.

Podľa skúseností študentov vychádza ubytovanie v spoločne prenajatom byte priemerne o polovicu lacnejšie. Slovenskí študenti môžu po vybavení všetkých formalít pracovať bez akýchkoľvek obmedzení. Napriek vysokej zamestnanosti nemožno tvrdiť, že si každý ihneď nájde prácu. Mnohí slovenskí študenti sú však úspešní a nachádzajú nielen príležitostné, ale po absolvovaní štúdia aj trvalé zamestnanie.

Tomáš býva v univerzitnom internáte, o ktorý si treba zažiadať do 1. júna. „Internátne ubytovanie je výbavou na vysokej úrovni. Máme kuchynku aj izbu so všetkým, čo potrebujeme. Cena je dosť vysoká oproti internátnemu bývaniu na Slovensku, ale v Dánsku sú ceny všetkého celkom vysoké. No na druhej strane, keď si nájdete brigádu, tak je veľmi dobre platená.“

Ako sa sem dostať?

Na VIA University College, ako aj na ďalšie dánske vzdelávacie inštitúcie sa môžete prihlásiť prostredníctvom agentúry InterStudy, ktorá na Slovensku zastupuje viac ako tridsať zahraničných univerzít. Pre prijatie na bakalárske štúdium sa vyžaduje maturita a znalosť anglického jazyka, ktorá sa preveruje jazykovou skúškou, ktorú uchádzači absolvujú v InterStudy.

Na niektoré odbory sa vyžaduje maturita z určitého predmetu, na medzinárodný obchod je potrebná aspoň základná znalosť ďalšieho cudzieho jazyka. Uchádzači o magisterské štúdium predkladajú výpis kreditov z bakalárskeho štúdia a medzinárodný certifikát z anglického jazyka.

Prihlásiť sa treba do 15. marca na bakalárske štúdium, na magisterské do 1. mája. Po týchto termínoch sa prijímajú prihlášky v závislosti od voľných kapacít. Študenti, ktorí majú pred maturitou alebo záverečnou štátnou skúškou, sú najprv prijatí podmienečne až do predloženia maturitného vysvedčenia či vysvedčenia o štátnej skúške.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba