O štipendium na vysokej škole v zahraničí možno požiadať cez internet

Pri štúdiu na zahraničnej vysokej škole je nevyhnutné poobzerať sa aj po možnosti štipendia.

15.09.2011 09:45
Profesia, štúdium, práca, počítač
Pri hľadaní vhodného štipendia môže pomôcť databáza štipendií a grantov na internete.
debata

 Podľa Michala Fedáka, zástupcu výkonnej riaditeľky akademickej agentúry SAIA, treba pri tom rozlišovať, či ide o riadne štúdium v zahraničí, alebo len o zahraničný študijný pobyt v rámci riadneho štúdia na Slovensku, teda klasický semestrálny alebo dvojsemestrál­ny pobyt.

Práve pri hľadaní vhodného štipendia môže pomôcť databáza štipendií a grantov na ich portáli www.saia.sk alebo na zahraničných oddeleniach vysokých škôl. Dá sa tu vyhľadávať štipendium podľa vybraných kritérií.

PIANO

Pozrite si zoznam agentúr, cez ktoré si môžete nájsť štúdium či kurzy
Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Každé štipendium má špecifické požiadavky, ktoré sú uvedené v podmienkach a v prihláške. Bez splnenia čo i len jednej podmienky môže celá námaha vyjsť nadarmo. Okrem študijných a vedeckých výsledkov rozhoduje kvalita vyplnenej prihlášky, jej úplnosť, dodanie všetkých požadovaných dokladov (akceptačný list, odporúčacie listy, doklady o jazykových znalostiach, študijné a vedecké výsledky, motivačný list, štruktúrovaný životopis, odporúčania profesorov, zamestnávateľa a v niektorých prípadoch aj zdroje na dofi nancovanie pobytu a pod.).

Žiadosť o štipendium sa podáva on–line. Spravidla dva mesiace pred aktuálnym termínom uzávierky sa v príslušnej štipendijnej ponuke v Databáze štipendií a grantov na www. saia.sk zobrazí tlačidlo Podaj žiadosť. Kliknutím naň si môžete podať žiadosť v rámci aktuálnej výzvy. Po podaní žiadosti v elektronickom systéme musíte žiadosť vytlačiť a priložiť k nej zahraničnú žiadosť o štipendium do konkrétnej krajiny. Existuje napríklad v krajinách: Belgicko, Česká republika, Čína, Dánsko, Egypt, Fínsko, Grécko, India, Indonézia, Island, Izrael, Japonsko, Kórea, Litva, Mexiko, Nemecko, Slovinsko, Švajčiarsko, Turecko. Existenciu zahraničnej prihlášky si treba overiť v databáze štipendií a grantov na www.saia.sk pri konkrétnej štipendijnej ponuke.

K prihláške treba priložiť motivačný list. Je to vaše vyjadrenie, ktoré nezabudnite podpísať a uviesť dátum. Sú to vlastnými slovami stručne vyjadrené pohnútky, prečo chcete študovať, bádať na tej–ktorej univerzite, vedeckom ústave, v čom sa odlišuje táto škola (ústav) od vašej, čo nenachádzate u nás doma, čo získate štipendijným alebo výskumným pobytom.

V prihláške treba aj zdôvodniť výber témy pre váš štipendijný pobyt, treba priložiť opis metodológie, časového horizontu realizácie programu, vašu doterajšiu prácu v tejto oblasti a využitie výsledkov pobytu pre vaše ďalšie štúdium alebo vedeckú dráhu.

Nemenej dôležité je odporúčanie. Mali by ho napísať vaši učitelia, vysokoškolskí profesori. Opíšu vaše predpoklady na študijný pobyt, vyzdvihnú vaše osobnostné a študijné výsledky, schopnosti zužitkovať poznatky z pobytu v zahraničí na štúdium, prácu. Hodnotenia sú dôležitou pomôckou výberovej komisie pri posudzovaní prihlášky, nemajú byť formálne, a tak si ich vyžiadanie od učiteľov nenechávajte na poslednú chvíľu. Kompletné odporúčania musia obsahovať kontaktnú adresu a pracovné postavenie vypracovateľa a musia byť napísané na hlavičkovom papieri školy. Doktorand by mal mať jeden z odporúčacích listov od domáceho školiteľa, študent v predposlednom roku štúdia, ktorý chce ísť do zahraničia kvôli diplomovej práci, by mal mať jeden z odporúčacích listov od vedúceho diplomovej práce.

debata chyba