Zdravotné poistenie študenta: Aké situácie môžu nastať

Po skončení školy sa bývalý študent musí postarať o svoje zdravotné poistenie.

01.07.2009 07:59
Zdravotné poistenie, preukazy poisťovní Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Ak sa študent po ukončení štúdia stane zamestnancom, vznik pracovného pomeru oznámi zdravotnej poisťovni jeho zamestnávateľ a platí za neho aj poistné na zdravotné poistenie. Študent je však povinný oznámiť ukončenie štúdia.

Ak sa študent po ukončení štúdia stane samostatne zárobkovo činnou osobou (napr. na základe živnostenského listu, koncesnej listiny, alebo má oprávnenie na vykonávanie činnosti podľa osobitných predpisov, vykonáva umeleckú alebo inú tvorivú činnosť podľa autorského zákona a pod.), je povinný oznámiť to zdravotnej poisťovni a musí si začať platiť preddavky na poistné sám najmenej v povinnej minimálnej sume. Vznik živnostenského oprávnenia oznamuje zdravotnej poisťovni aj živnostenský úrad.

Ak sa študent po ukončení štúdia zaeviduje na úrade práce ako uchádzač o zamestnanie, je povinný to oznámiť zdravotnej poisťovni. Za uchádzača je platiteľom poistného štát.

Ak sa študent po ukončení štúdia stane tzv. dobrovoľne nezamestnanou osobou (t. j. nie je zamestnancom, nie je samostatne zárobkovo činnou osobou, nie je poistencom štátu z iného dôvodu, nie je poistený v cudzine, nie je dlhodobo v cudzine), má povinnosť platiť si poistné sám a oznámiť to zdravotnej poisťovni.

Ak sa študent po ukončení štúdia zamestná u zamestnávateľa v cudzine, je povinný zdravotnej poisťovni to oznámiť. Poistné na zdravotné poistenie na Slovensku nemá povinnosť platiť.

Ak študent po ukončení štúdia odchádza na dlhodobý pobyt (t. j. viac ako 6 mesiacov) do cudziny (cestovanie, iné ďalšie štúdium), je povinný to oznámiť zdravotnej poisťovni. Ak je súčasne zdravotne poistený v cudzine alebo má poistenie liečebných nákladov v zahraničí uzatvorené v komerčnej poisťovni na Slovensku, nie je povinný na Slovensku platiť poistné na zdravotné poistenie.

Ak študent po ukončení strednej školy bude pokračovať v štúdiu na vysokej škole, je aj počas prázdnin až do zápisu na vysokú školu študentom a poistné za neho platí štát. Tiež po ukončení prvostupňového štúdia na vysokej škole a pokračovaní v druhostupňovom štúdiu je počas prázdnin do zápisu na druhostupňové štúdium platiteľom poistného štát.

Ak študent preruší štúdium, nie je už poistencom štátu. Túto skutočnosť musí oznámiť zdravotnej poisťovni a tiež si musí platiť preddavky na poistné ako samoplatiteľ v povinnej minimálnej sume, ak nie je zamestnancom, samostatne zárobkovo činnou osobou alebo nie je poistencom štátu z iného dôvodu.

ZDROJ: APOLLO ZDRAVOTNÁ POISŤOVŇA

debata chyba