Brigády: Za rok stúpli zárobky o päť korún

Pre obchody, družstvá či stavebné firmy je koniec školského roku úľavou. Vtedy sa končia študentské povinnosti vyše 400-tisíc stredoškolákom a vysokoškolákom a väčšina z nich si chce v lete privyrobiť na brigáde. Firmy potrebujú ich pomoc pri sezónnych prácach alebo pri zastupovaní zamestnancov.

17.06.2008 06:26
Študenti, žiak, žiaci, škola, vysoká škola Foto:
Ilustračné foto
debata

„Brigádnikov zamestnávame v lete aj pre čerpanie dovoleniek zamestnancov a nedostatku ľudí na niektorých pozíciách. Väčšinu záujemcov tvoria študenti, výnimkou však nie sú ani nezamestnaní a dôchodcovia,“ uviedla Lenka Juríková, hovorkyňa spoločnosti Ahold, ktorá prevádzkuje predajne Hypernova a Albert.

Mzda brigádnikov na Slovensku sa aktuálne pohybuje od 45 do100 korún na hodinu podľa regiónu a druhu práce. „Zárobky sa oproti minulému roku zdvihli v priemere asi o päť korún za hodinu,“ povedala Darina Mokráňová z pracovno-personálnej spoločnosti Index Nosluš v Bratislave.

Napríklad brigádnik si môže za jednu osemhodinovú zmenu pri pokladni v hypermarkete zarobiť 800 korún v Bratislave, ale na východe Slovenska za rovnakú prácu dostane o 250 korún menej. Z výrobných podnikov najviac platia strojárske fabriky – okolo 50 korún za hodinu. Menej platia brigádnikom potravinárske firmy – od 35 do 55 korún za hodinu.

Študenti aj dôchodcovia však majú najväčší záujem o nenáročné administratívne práce, nie o prácu za pásom. Firmy však potrebujú zväčša manuálnu výpomoc. Fyzicky najťažšie sú práce v poľnohospodár­stve.

„Niektorí brigádnici majú predstavu, že pri všetkom sa sedí, alebo že všetko robia stroje, nie je to však tak,“ dodal Marián Sliacky zo Študentského servisu.

O brigádovanie majú podľa agentúr veľký záujem aj nezamestnaní ľudia. Potrebujú preklenúť najmä obdobia, pokým si nájdu prácu na plný úväzok. „Vyhľadávajú teda krátkodobé brigády, kde si môžu jednorazovo rýchlo zarobiť. Prípadne ide o občanov, ktorí nemajú záujem trvalo pracovať a forma zamestnania „brigádujem si, kedy chcem“ im vyhovuje“, dodal Sliacky.

O študentov brigádnikov majú posledné dva roky veľký záujem aj automobilky. Práca vo výrobe však vyžaduje aj manuálne zručnosti, preto fabriky študentom ponúkajú na privyrobenie si zväčša administratív­ne práce.

„Niekedy vyžadujeme ovládanie cudzieho jazyka, inokedy zase ovládanie počítača. Brigádnikov využívame najmä na drobné administratívne práce a na archiváciu dokumentov. Najnižšia hodinová sadzba je 55 korún,“ informoval Peter Švec z trnavskej PSA Peugeot Citroën. Kia v Žiline zase od brigádnikov vyžaduje aj základnú znalosť ovládania počítača a angličtiny. Žilinská automobilka brigádnikom platí okolo 70 korún za hodinu.

Čo čaká ľudí pri rôznych brigádach

Poľnohospodárstvo, potravinárstvo

  • najčastejšie ide o zber plodín, rýľovanie, kosenie, hrabanie, okrasnú výsadbu, prácu za pásom v konzervárni, mraziarni
  • pracuje sa od skorého rána do popoludnia
  • práce na Morave v konzervárni sú najlepšie platenou brigádou – okrem dopravy a ubytovania zadarmo je výplata v prepočte 65 až 70 Sk za hodinu
  • práce sú fyzicky náročné, často brigádnik stojí alebo sa pohybuje vonku (pred slnkom sa treba chrániť šatkou, krémovať sa, piť dostatok tekutín)
  • treba zdravotný preukaz pre prácu s potravinami – na počkanie ho vydá obvodný lekár (poplatok od 200 Sk), platnosť je dva roky

Výrobné podniky (strojárske, elektrotechnické)

  • pásová výroba, práca v skladoch
  • fabriky sú mimo centier miest, niekedy je zabezpečená doprava – nákladmi na cestovanie sa však brigáda môže stať menej ziskovou
  • často ide o monotónnu prácu
  • zvýšená pozor na bezpečnosť pri práci, najmä pri pohyblivých pásoch a strojoch
  • práca môže byť aj fyzicky náročnejšia – presun ťažkých balíkov či paliet
  • pracuje sa v klasických zmenách (8– až 5-hodinových), a to ráno, popoludní aj v noci

Obchody (hypermarkety, supermarkety)

  • potrebujú najmä pokladníkov, dokladačov tovaru, manipulantov v sklade, obsluhu za pultom, pomoc pri inventúre
  • najčastejšia práca aj pre brigádnikov pod 18¤rokov
  • pokladníci sú zodpovední za chýbajúce peniaze v pokladnici
  • treba sa vyvarovať poškodenia tovaru
  • sklady/obchody môžu byť preklimatizované – treba sa teplo obliecť
  • zväčša treba zdravotný preukaz pre prácu s potravinami

Zdroj: Index Nosluš, Študentský servis, firmy

debata chyba