Obavy kandidátov z AI a automatizovaných náborových procesov: Čo potrebujete vedieť?

Dokážete si predstaviť, že hľadáte prácu a váš prvý kontakt s potenciálnym zamestnávateľom prebehne nie cez človeka, ale cez robota? Áno, žijeme v ére, kedy chytré technológie a automatizácia nielenže riadia naše telefóny a autá, ale začínajú mať svoje slovo aj v tom, kto dostane šancu na pohovor. To čo bolo ešte nedávno sci-fi je teraz realitou a spoločne ju preskúmame.

23.04.2024 00:00
digitálne technológie, umelá inteligencia, AI,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Hlbší pohľad na AI a automatizovaný nábor:

Najskôr si objasnime, čo to vlastne AI v náborovom procese znamená. Hovoríme tu o systémoch, ktoré pomáhajú firmám vyberať z obrovského množstva životopisov, automatizujú prvú komunikáciu s kandidátmi alebo dokonca analyzujú video pohovory. Štúdia Deloitte 2023 Global Human Capital Trends dokonca hovorí o možnostiach rozpoznávania tvárí, či identifikácie nálad kandidáta.

Prečo by to firmy vôbec robili?

Predstavte si, že ste na love talentov a máte prebrať stovky životopisov. To by bola fuška, že? AI to zvládne za vás a navyše, teoreticky, bez ľudských predsudkov. Keď už máme vytipovaných tých najlepších kandidátov, je na čase prvý telefonát. Tu sa môžeme stretnúť s takzvaným Chatbotom, ktorý s vami prejde informácie o pozícii a spoločnosti, odpovie vám na bežné otázky a dohovorí s vami termín prvého kola stretnutia už s ľudským kolegom.
V neposlednom rade múdre technológie pomáhajú v administratíve, možno vám rozosielajú informácie pred nástupom do nového zamestnania alebo s vami komunikujú ohľadom podkladov a príprav pracovno-právnych dokumentov pre váš nástup. Okrem zrýchlenia môžeme vidieť aj medziľudský presah. Jana Studničková CEO zo spoločnosti Thein zastáva názor, že AI môže nielen transformovať rutinnú prácu, ale aj zrýchliť prenos know-how medzi zamestnancami. Odborníci naprieč sektormi sa zhodujú, že všetky tieto technológie sú najúčinnejšie, keď dopĺňajú ľudskú prácu, nie ju nahrádzajú.

A kde som ja v tejto rovnici?

Rozumieme vašim obavám. Konieckoncov, kto by chcel byť posudzovaný strojom? Čo keď AI nepochopí ten jemný humor vo vašom životopise alebo ten skrytý potenciál?

Ako sa teda postaviť AI čelom?

1. Skontrolujte svoj životopis:
Prispôsobte svoj životopis tak, aby bol zrozumiteľný nielen ľuďom, ale aj robotovi. Použite kľúčové slová, ktoré zodpovedajú pozícii, o ktorú sa uchádzate. Ako na to? Predstavte si, že by ste svoju pozíciu mali popísať v 4–5 slovách. Ktorá by to bola? Vynechajte ľudské faktory ako „trpezlivosť“, či „zmysel pre detail“. Hľadajte synonymá – napríklad ak budete obchodník – tak vašich 5 bodov môže byť: obchodník, obchodný zástupca, sales representative, obchodný referent, či špecialista obchodu. Ak práve nemáte kreatívnu chvíľku, potom sa aj vy zverte do rúk umelej inteligencii. Vložte vašu otázku „odporuč mi 5 kľúčových slov pre obchodného zástupcu“ napríklad do ChatGPT a máte hotovo.

2. Pripravte sa na novodobý pohovor:
Možno príde na rad video pohovor s AI. Áno, môže to znieť ako rande s robotom, ale stačí sa len správať prirodzene a byť sami sebou. Určite nepodceňujte technickú pripravenosť, vyskúšajte fungovanie mikrofónu a kamery a vždy volajte z pokojného prostredia.

3. Hľadajte prácu na moderných portáloch
Nechajte si pomôcť s hľadaním práce. V dnešnej pokrokovej dobe sú dostupné pracovné portály, ktoré v sebe majú už zabudovanú umelú inteligenciu, ktorá kandidátom pomáha vyhľadávať pracovné príležitosti na základe ich skúseností. Jednou z takých progresívnych stránok je Sieť pracovných portálov dream.jobs, kde kandidáti po vložení životopisu, dostanú inzercie ušité im „na mieru“.

AI a automatizácia vo svete náboru predstavujú výzvy pre zamestnávateľov i zamestnancov a potenciálnych kandidátov, ale tiež prinášajú nové príležitosti. Akékoľvek obavy sú pochopiteľné, avšak pamätajte, že v konečnom dôsledku rozhodujúce slovo má stále človek. Takže aj v digitálnej ére zostáva vašim najlepším spojencom vaša autenticita a pripravenosť.

Pracovny portal Dávame do pozornosti Nájdite si prácu pomocou umelej inteligencie
debata chyba
Viac na túto tému: #práca #umelá inteligencia #Práca a kariéra