Dobrý pocit zamestnancov je už pre firmy dôležitejší ako znižovanie nákladov

Problematika ľudských zdrojov po prvýkrát predstihla vo firmách v rebríčku dôležitosti znižovanie nákladov.

16.06.2019 14:48
debata (5)

Vyplýva to z prieskumu realitno-poradenskej spoločnosti CBRE. Dobrý pocit zamestnancov, kvalitné a flexibilné kancelárie a ďalšie benefity sú momentálne v regióne EMEA (Európa, Stredný východ a Afrika) pre firmy oveľa dôležitejšie ako predtým. Podľa prieskumu približne dve tretiny firiem, ktoré si prenajímajú nehnuteľnosť na svoje podnikanie, považujú vyššiu angažovanosť svojich zamestnancov (68 %) a prilákanie talentov, spolu s ich následným rozvojom (65 %) za dve najvýznamnejšie firemné priority.

Výsledky prieskumu ukazujú, že práve ľudia sú dnes pre firmy v regióne EMEA tým najdôležitejším „artiklom“. Podľa CBRE sa to ukazuje aj v súvislosti s ich rozhodovaním o tom, v akých priestoroch budú pôsobiť. Pritom ešte minulý rok bolo za najväčšiu výzvu pre firmy považované znižovanie nákladov, pracovná sila bola až na štvrtom mieste v rebríčku ich záujmu. V tomto roku sa situácia obrátila a na štvrté miesto sa prepadlo práve znižovanie firemných nákladov. Podobné zmeny badať podľa analytikov aj na Slovensku.

„Na Slovensku sledujeme boj zamestnávateľov o kvalitnú pracovnú silu už niekoľko rokov. Z našich prieskumov vyplýva, že pre slovenských zamestnancov a uchádzačov sú už popri mzde a pozícii stále dôležitejšie ďalšie faktory. Je to napríklad pracovné prostredie, hodnoty firmy, kolektív, v ktorom ľudia pracujú a ďalšie. Vnímame, že je to veľká zmena, oproti tomu, čo bolo na našom trhu práce zaužívané napríklad desať rokov dozadu," uviedla výkonná riaditeľka portálu Profesia Ivana Molnárová.

Viac ako tretina oslovených firiem v regióne EMEA považuje nedostatok kvalifikovanej a zručnej pracovnej sily za kľúčovú strategickú výzvu. Oproti minulému roku to predstavuje dvojnásobný nárast. Medzi ďalšie výzvy, na ktoré firmy výrazne reflektujú, patria ekonomická neistota (43 %), vplyv nových technológií na podnikanie (36 %) a stupňovanie nákladov (31 %).

CBRE Group so sídlom v Los Angeles je poradenskou spoločnosťou v oblasti realitných služieb a investícií. Pre CBRE na Slovensku pracuje viac ako 200 zamestnancov v Bratislave, Košiciach a Banskej Bystrici. Spoločnosť na Slovensku poskytuje strategické poradenstvo a realizáciu predaja a prenájmu všetkých typov nehnuteľností, služby pre firmy, oceňovanie nehnuteľností, developerské služby, investičné poradenstvo a výskum. Spravuje 23 komerčných a kancelárskych objektov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #zamestnanci #pocit spokojnosti