České firmy žiadajú vládu: Chceme viac Ukrajincov

Zamestnávatelia v Česku vyzvali vládu, aby riešila nedostatok pracovníkov v krajine a umožnila dočasný nábor ukrajinských uchádzačov o prácu.

06.02.2017 11:24
debata (42)

Informovala o tom v pondelok česká Hospodárska komora a Zväz priemyslu a dopravy. Vládny projekt na legálne prijímanie Ukrajincov podľa nich v praxi nefunguje. Kvóta je vyčerpaná do júna a vybavenie pracovnej karty pre jedného uchádzača trvá až šesť mesiacov. Vláda sa má problematikou zaoberať v stredu.

„Vyzývame vládu ČR, aby urýchlene prijala návrh na navýšenie personálnej kapacity ministerstiev zahraničných vecí a vnútra s cieľom urýchliť priznanie vyššieho počtu žiadostí o zamestnanecké karty a pomohla firmám zabezpečiť potrebné chýbajúce personálne zdroje na zabezpečenie výroby a služieb,“ znie hlavná požiadavka predstaviteľov biznisu.

„Vzhľadom na rekordne vysokú zamestnanosť v ČR nie je možné voľné pracovné miesta obsadiť českými uchádzačmi. Preto sa firmy obracajú do zahraničia. Ak sa vláda rozhodla, že im v tom pomôže, nemôže predsa ignorovať nefungujúcu situáciu. Firmy potrebujú zamestnancov teraz, nie o pol roka. Dovtedy môžu naše firmy prísť o zákazky, zákazníkov a čoskoro budú riešiť opačný problém, než je nábor zamestnancov,“ uviedol prezident Zväzu priemyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

Nepružnosť orgánov napríklad v porovnaní s Poľskom je podľa prezidenta Hospodárskej komory Vladimíra Dlouhého až zahanbujúca. „Dlhodobo nás Ukrajinci samozrejme nezachránia, ale krátkodobo môžu pomôcť. Vláda pre to však musí niečo urobiť,“ poznamenal.

České ministerstvo zahraničných vecí od februára zvýšilo mesačnú kvótu pre prijímanie žiadostí o pracovné povolenie pre Ukrajincov z 320 na 400. Ak vláda schváli personálne posilnenie generálneho konzulátu v Ľvove, kvóta sa zdvihne na 800. Vláda od novembra 2015 schválila dva projekty, ktorých cieľom je uľahčiť príchod Ukrajincov do českých firiem. Zamestnávatelia si opakovane sťažovali na to, že aj tak je vybavovanie pracovných povolení zdĺhavé.

Hospodárska komora v januári uviedla, že firmám sa podľa údajov úradov práce nedarí obsadiť viac než 130 000 voľných pozícií. Najväčší dopyt je po obrábačoch, zváračoch, montážnych robotníkoch, skladníkoch, obsluhách vysokozdvižných vozíkov alebo vodičoch nákladných vozidiel. Českým firmám ale chýbajú aj krajčírky, pekári, pestovateľov alebo tlačiarov.

Minister zahraničných Lubomír Zaorálek (ČSSD) vlani v máji upozornil na to, že obsadiť státisíce miest Ukrajincami nebude možné. Počet vybavených pracovných povolení pre rok 2016 vtedy odhadol na 5000.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #Česko