Pribúda penzistov, ubúda absolventov. Bude mať kto pracovať?

Slovenský pracovný trh dosiahol najvyšší počet pracovných miest a miera nezamestnanosti po prvýkrát klesla pod priemer eurozóny. Ako však upozornil v piatok analytik VÚB Andrej Arady, trendy na pracovnom trhu výrazne ovplyvňuje demografický vývoj, v najbližších rokoch na Slovensku ubudne veľká časť pracovnej sily.

28.10.2016 11:11
debata (90)

V polovici tohto roku vzrástol počet pracujúcich Slovákov na 2,49 milióna, čo je o 86 tisíc viac ako v rovnakom štvrťroku 2008, ktorý bol doteraz najúspešnejším rokom pre slovenský pracovný trh. Miera nezamestnanosti klesla pod 10 %, po prvýkrát pod priemer eurozóny. Podľa VÚB na historické minimum 8,7 % z konca roku 2008 ale zatiaľ v tomto roku zrejme nedosiahne aj preto, že miera ekonomickej aktivity Slovákov stúpla. „Hoci ubudol počet ľudí v pracovnom veku, záujem pracovať u tých, čo zostali, rástol. Počet ekonomicky aktívnych obyvateľov tak celkovo stúpol,“ vysvetlil Arady.

Demografický profil obyvateľstva na Slovensku prechádza výraznými zmenami. Podľa analytika pred desiatimi rokmi bol typický účastník pracovného trhu vo veku 26 až 30 rokov, ale silnú skupinu tvorili aj päťdesiatnici. Aktuálne sa najpočetnejšia skupina obyvateľstva blíži k veku 40 rokov, z päťdesiatnikov sú šesťdesiatnici a pomaly odchádzajú z pracovného trhu. V horizonte desiatich rokov pribudne zhruba 130 tisíc dôchodcov (64+), naopak, z mladých absolventov (26–30) ubudne približne 120 tisíc.

„Dosiahli sme vrchol kopca, ekonomicky aktívnych ľudí bude ubúdať, pokles miery nezamestnanosti sa tak urýchli aj bez vzniku nových pracovných miest. Samotný demografický vývoj ukrojí z miery nezamestnanosti v roku 2017 dve až tri desatiny percentuálneho bodu, v roku 2018 o ďalšie tri až štyri desatiny, v 2019 asi päť desatín, v najbližšej dekáde kumulatívne hovoríme o niekoľkých percentuálnych bodoch,“ dodal Arady.

Počet nezamestnaných na Slovensku, 265 tisíc, je síce stále vysoký, na pracovnom trhu je však nesúlad medzi ponukou a dopytom. Ako konštatoval analytik, viac ako 50 % nezamestnaných má iba základné alebo učňovské vzdelanie bez maturity. Pracovný trh ale ukazuje, že len jedno z troch až štyroch miest je vhodné pre takéhoto kandidáta. Mnoho ľudí tiež bolo príliš dlho mimo práce a strácajú kvalifikáciu. Viac ako polovica nezamestnaných (58 %) je mimo dlhšie ako rok, štvrtina zo všetkých nezamestnaných dokonca nemala prácu viac ako štyri roky.

Desaťtisíce Slovákov pracujú v zahraničí, ich návrat by mohol zvýšiť ponuku kvalifikovanej pracovnej sily. Trend je však podľa Aradyho úplne opačný, migrácia za prácou do zahraničia rastie. Približne 165 tisíc Slovákov dochádza za prácou do zahraničia, najmä do Rakúska, ČR a Nemecka. Popularita českých pracovných pozícií v ostatných piatich rokoch klesá na úkor Rakúska a Nemecka. „Počet ľudí pracujúcich v zahraničí rastie v medziročnej dynamike rýchlejšie ako počet domácich pracovných miest. Podiel Slovákov dochádzajúcich za prácou do zahraničia na celkovom počte pracujúcich stúpol zo 4,9 % zo začiatku roka 2012 aktuálne na 6,6 %,“ dodal Arady.

90 debata chyba
Viac na túto tému: #práca