Firmy potrebujú ľudí, chcú ich aj zo štátov mimo EÚ

Ak chce slovenská ekonomika rásť, mala by otvoriť dvere pre pracovníkov z krajín mimo Európskej únie. Vyplýva to zo štúdie Nová krv pre slovenskú ekonomiku, ktorú pripravila Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS) v spolupráci s inštitútom INEKO.

06.10.2016 16:31
debata (54)

„Jeden z najväčších problémov firiem na Slovensku je nájsť ľudí do prevádzok, či už je to priemysel, služby, IT oblasť, ale aj doprava, zdravotníctvo, obchod a tak ďalej. Aj keď ekonomika rastie a stále je viac práce, akoby ju nemal kto robiť,“ uviedol výkonný riaditeľ PAS Peter Kremský, ktorý zároveň dodal, že pokračovanie aktuálnej situácie môže rozvoj ekonomiky v budúcnosti brzdiť.

Podľa informácií zverejnených v štúdii, Ústredie práce, sociálnych veci a rodiny SR (UPSVAR) eviduje viac ako 43-tisíc voľných pracovných pozícii, pričom pracovný portál Profesia.sk na trhu ponúka viac ako 58-tisíc voľných pracovných miest. Rast nových pracovných ponúk v sektore služieb podľa aliancie dosiahol medziročne 40 %, v oblasti priemyselnej výroby tento nárast predstavoval 30 %.

Podľa zástupcov podnikateľov je jedným z možných riešení, ako zvýšiť ekonomický rast Slovenska prijímanie zamestnancov z krajín, ktoré zatiaľ nie sú členmi Európskej únie, pripravujú sa však na vstup do EÚ a sú Slovensku kultúrne blízke. Týka sa to krajín ako Ukrajina, Srbsko, Bosna a Hercegovina či Macedónsko. Dodržiavanie všetkých postupov, povinností a zákonných lehôt pri prijímaní pracovníkov z krajín mimo EÚ je však pre zamestnávateľov náročné.

PAS preto v štúdii navrhuje uľahčiť režim krátkodobého a dlhodobého zamestnávania občanov z nečlenských krajín EÚ a najmä tých, ktoré kandidujú na vstup do EÚ. Zároveň navrhujú vytvoriť špeciálny režim pre prioritné odvetvia, ako sú IT sektor, priemyselná výroba, zdravotníctvo či sociálne služby. Uľahčiť situáciu na trhu by podľa zástupcov podnikateľov mali aj dočasné a sezónne zamestnanie, či skrátenie času potrebného na overenie, či možno pracovné miesto obsadiť uchádzačom z databázy.

Zo štúdie tiež vyplýva, že napriek snahe zamestnávateľov na Slovensku, ktorí investujú do pracovných veľtrhov, spolupracujú so školami a zapájajú sa do duálneho vzdelávania, efektivita týchto nástrojov nie je dostatočne vysoká. Zamestnávatelia sa preto obracajú na pracovnú silu zo zahraničia. Podľa štatistík UPSVAR najviac cudzincov pracujúcich na Slovensku pochádza z Rumunska 6 279, Česka 3 300, Poľska 3 062 a Maďarska 2 957.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy