Digitálne zručnosti si už vyžadujú aj manuálne profesie

Za posledných desať rokov sa požiadavky na digitálne zručnosti, tzv. e-Skills, preniesli aj do manuálnych profesií. Vyplýva to zo štúdie, ktorú zrealizoval Inštitút pre verejné otázky (IVO) s podporou portálu Profesia.sk a spoločnosti Accenture.

31.05.2016 13:14
debata

V reprezentatívnom výskume IVO 19 % kvalifikovaných manuálnych pracovníkov uviedlo, že pre ich prácu je nutné zvládnutie práce s počítačmi a aplikáciami s bežnými kancelárskymi funkciami.

Požiadavky na digitálne zručnosti sú ešte vyššie u prevádzkových a obsluhujúcich pracovníkov v obchode a službách. Spomedzi nich až 40 % tvrdí, že ich zamestnanie si vyžaduje bežnú kancelársku úroveň a ďalších 9 % vyššiu alebo najvyššiu úroveň, ako napríklad používanie PC, notebookov, zariadení a aplikácií s rozšírenými funkciami.

Podľa údajov portálu Profesia.sk spomedzi uchádzačov o prácu v týchto kategóriách uvádza vo svojich životopisoch až 77 % používateľskú a ďalších 8 % programátorskú úroveň digitálnych zručností. Na druhej strane, požiadavky firiem na uchádzačov majú v posledných rokoch klesajúcu tendenciu. Zatiaľ čo v roku 2011 vyžadovalo používateľské počítačové znalosti 18 % pracovných ponúk pre manuálne pracujúcich, v roku 2015 predstavoval tento podiel už iba 12 %.

Najväčšia a pozitívna zmena nastala najmä u manuálne pracujúcich. Kým v roku 2005 bola medzi nimi prevažujúca časť takých, ktorí sa informačno-komunikačné technológie (IKT) vôbec neučili ovládať, za desať rokov sa situácia obrátila. Výrazne vzrástol podiel tých, čo sa IKT prispôsobujú ľahko, príp. skôr ľahko z 29 % až na 61 %. O čosi slabšie sa IKT prispôsobujú najmä nekvalifikovaní manuálni pracovníci. Naopak, medzi kvalifikovanými pracovníkmi nemá s adaptáciou problém viac ako 50 % z nich.

Relatívne najľahšie sa prispôsobujú IKT prevádzkoví alebo obsluhujúci pracovníci v službách a obchode. Spomedzi nich je v súčasnosti až 75 % takých, ktorí deklarujú, že s IKT problém nemajú. Problém pre trh práce v súvislosti s rastúcimi požiadavkami na e-Skills však predstavujú nezamestnaní. Za desať rokov podiel tých, čo sa IKT prispôsobujú ľahko, dosiahol iba 40 %. V súčasnosti tak medzi nezamestnanými prevažujú ľudia, ktorí deklarujú výrazné adaptačné problémy.

Výsledky štúdie E-Skills a trh práce na Slovensku boli spracované na základe série reprezentatívnych výskumov IVO z rokov 2005 až 2015 a vzorky dát zo 747 193 pracovných ponúk a 477 072 životopisov uchádzačov o prácu zverejnených na portáli Profesia.sk v období medzi rokmi 2011 a 2015.

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #škola