V Česku sa tiež sťažujú, že im ľudia utekajú pracovať za hranice

Počet Čechov, ktorí pre prácu opustia republiku, v niekoľkých posledných rokoch stúpa každoročne o zhruba 15 000. Kým v roku 2006 pracovalo v zahraničí podľa odhadov 54 000 Čechov, teraz ich je okolo 125 000. Už dávno ale nejde len o 'odliv mozgov', do zahraničia odchádza čím ďalej viac remeselníkov, informovala personálna agentúra AC Jobs.

05.05.2016 14:28
debata (4)

Práca v zahraničí láka najmä mladých ľudí. Viac ako 40 percent vysokoškolských študentov má v pláne odísť za prácou do cudzej krajiny. Dôvodom sú vyššie zárobky, získanie skúseností a možnosť štúdia cudzieho jazyka. Medzi najatraktívnejšie krajiny stále patria Nemecko, Británia či Rakúsko.

„V Česku chýba okolo 600 lekárov, nemocniciam tak hrozí, že nebudú schopné zabezpečiť ani základnú zdravotnú starostlivosť. A bude horšie. Po štúdiu lekárskej fakulty chce totiž takmer 30 percent študentov medicíny pracovať v zahraničí. Navyše rastie ochota mladých sa kvôli atraktívnej pracovnej pozícii presťahovať do zahraničia,“ uviedla výkonná riaditeľka spoločnosti AC Jobs Olga Hyklová.

Za prácou do zahraničia čoraz častejšie odchádzajú aj remeselníci alebo vodiči. Teraz je najmä v okolitých štátoch veľký dopyt po kvalifikovaných remeselníkoch ako sú elektrikári, pekári a stolári. Hlavným lákadlom je vyššie finančné ohodnotenie. Kým napríklad v Nemecku dosahovala v roku 2014 priemerná hodinová mzda 24,4 eura, v Česku to bolo len 6,9 eura.

Kvôli odchodom pracovníkov za lepším zárobkom ale v ČR vzniká problém s obsadzovaním niektorých pozícií. Momentálne napríklad len vodičov vnútroštátnej i medzinárodnej kamiónovej dopravy chýba okolo 10 000. Zahraničné firmy stále ponúkajú lepšie podmienky. Podľa odhadov odíde z Česka za lepším zárobkom viac ako 7000 vodičov ročne. Najväčší počet z nich mieri do Rakúska a Nemecka, dodala Hyklová.

Problémy však sú nielen v kamiónovej doprave, vodiči chýbajú všeobecne. Nedostatok pracovných síl hlásia aj podniky zabezpečujúce autobusovú dopravu. Priemerný vek vodičov je 55 rokov a mladá generácia na tieto pozície v Česku nenastupuje. Za niekoľko rokov by sa teda celý systém mohol dostať do veľkých problémov, varovala Hyklová.

Veľký vplyv na odliv zamestnancov má tiež expanzia českých firiem do zahraničia. Tento rok ju má v pláne takmer polovica väčších tuzemských firiem. „V minulom roku sme expandovali do Spojených štátov, záujem o prácu pre našu spoločnosť v tejto krajine bol veľký, s najväčším ohlasom sme sa stretli u mladšej generácie. Niektoré pozície sme sa rozhodli obsadiť uchádzačmi z ČR,“ upozornil majiteľ českej spoločnosti Bushman Jindřich Melichar.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #Česko