Poliaci si trúfajú v zárobkoch dobehnúť Európu

Priemerný Poliak bude o 15 rokov zarábať rovnako ako priemerný obyvateľ Európskej únie. Vyhlásil to pred novinármi vicepremiér a minister hospodárskeho rozvoja Mateusz Morawiecki o cieľoch svojho plánu hospodárskeho rozvoja, ktorý v utorok schválila konzervatívna poľská vláda. Plán má podľa autora priviesť Poľsko ku "skoku do budúcnosti". Opozičné experti hovoria o "marketingovom triku".

17.02.2016 09:25
debata (5)

Plán podľa ministra vsádza na obnovu poľského priemyslu, opierajúci sa o inovácie a export, využitie domáceho kapitálu a rovnomerný rozvoj. Povedie aj k rastu platov, zníženiu nezamestnanosti a dokonca prinúti k návratu do vlasti milióny Poliakov, ktorí sa v posledných rokoch vysťahovali za lepším živobytím do bohatšej cudziny, myslí si vicepremiér.

Pripustil, že u zárobkov je ťažké stanoviť východiskový bod, pretože priemerný plat v Poľsku dosahuje 4100 zlotých (asi 930 eur), medián ako stred platového rozmedzia je 3300 zlotých (asi 750 eur) a najviac Poliakov berie voľačo nad 2000 zlotých (asi 455 eur), a to je „príliš málo“. Ale súčasná vláda sa usiluje o to, aby najhoršie platení ľudia boli lepšie odmeňovaní, dodal Morawiecki. A prisľúbil, že kúpyschopnosť Poliakov má dosiahnuť únijný priemer do roku 2030; v súčasnosti je na 69 percentách.

„Bude to rekordné tempo v porovnaní s možnosťami ďalších krajín, ktoré sa snažia dohnať najbohatších na čele,“ povedal vicepremiér, ktorý počíta s investovaním až jedného bilióna zlotých do rozvoja v najbližších rokoch.

Ekonóm Marek Zuber v televízii TVN 24 poznamenal, že Morawieckeho nápady sú pekné, ale problém bude s ich uskutočnením.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #mzda #Poľsko