Nedostatkové profesie? IT špecialisti, jazykári a výskumníci

Dopyt na trhu práce po kvalifikovaných pracovníkoch sa podľa personálnej agentúry Adecco Slovakia postupne dostáva na predkrízovú úroveň. Najväčší záujem je podľa agentúry o IT špecialistov, jazykových odborníkov a výskumníkov, ktorých začína byť nedostatok.

11.01.2016 12:21
debata (7)

"Postupne sa dostávame na úroveň spred krízového obdobia, keď bolo problémom nájsť kvalifikovaného zamestnanca, ktorý by bol k zamestnávateľovi lojálny a neustále by nehľadal alternatívy s vyššou odmenou za prácu,“ uviedol Pavol Strapáč z agentúry Adecco Slovakia.

Nedostatku kvalifikovaných pracovníkov vlani čelili aj personálne agentúry. "Hlavne začiatkom roka boli ovplyvnené prijatím veľmi prísneho Zákonníka práce, ktorý negatívne ovplyvnil flexibilitu a cenu zamestnanca na trhu práce. Konečná verzia zákona, ktorá bola schválená, patrí k najprísnejším v Európe,“ tvrdí personálna agentúra.

Negatívne očakávania sa podľa personálnej agentúry nenaplnili vďaka priaznivému vývoju ekonomiky. "Zamestnávatelia boli ochotní platiť vyššiu cenu za zamestnanca a tolerovať jeho nižšiu flexibilitu len s ohľadom na povzbudivý rast na trhu práce,“ uviedol Strapáč. Podľa neho je však len otázkou času, kedy nastane na trhu práce spomalenie a pre zamestnávateľov bude veľmi nákladné prispôsobiť stav pracovnej sily skutočnej potrebe.

Spoločnosť Adecco ponúka riešenia súvisiace s ľudskými zdrojmi. Má viac ako 5 100 zastúpení vo viac ako 60 krajinách sveta. Na Slovensku pôsobí od roku 2002.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #práca