Doma nízky dôchodok, v cudzine otročina

Kým na Slovensku sa rieši problém, ako nájsť všetkých domácim obyvateľom prácu a potom slušnú penziu, vo Veľkej Británii nemá kto pracovať. Robiť smetiarov, opatrovateľov, upratovačky či čašníkov sa domácim nechce, a tak prichádzajú na rad prisťahovalci.

09.04.2015 06:30
londyn Foto:
Veľká Británia je častým cieľom státisícov ľudí, ktorí si hľadajú lepšie podmienky pre život, než aké majú doma.
debata (30)

Každý rok prichádza do Británie približne 300–tisíc imigrantov, najmä zo štátov ako Rumunsko, Bulharsko či z ázijských krajín.

Vo Veľkej Británii podľa údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny pracuje vyše 50–tisíc Slovákov. Slováci sa radia na 22. miesto spomedzi všetkých národností žijúcich v Británii. V roku 2011 sa však stali najrýchlejšie rastúcou skupinou. Ich počet za posledných šesť rokov vzrástol o 600 percent.

Chlebík v cudzine však nie je ľahký. Denník Pravda získal príbehy prisťahovalcov priamo v Británii. Napríklad 34– ročný Codrin z Rumunska pracuje vo Veľkej Británii už ôsmy rok. Prešiel viacerými zamestnaniami, od au–pair až po vodiča v prepravnej spoločnosti.

„Začiatky boli ťažké. Prišiel som sem s mladším bratom. Zvyšok rodiny zostal v Rumunsku. Mama, otec, tety, strýkovia, kamaráti, všetkých sme nechali doma,” začína svoje rozprávanie Codrin. „Moja najhoršia skúsenosť z práce v Británii bola, keď som sa staral o deti a domácnosť v jednej bohatej britskej rodine. Bývali za mestom, mimo civilizácie. Ich auto som mohol využívať len na zvážanie detí z školy a do nej, i keď na začiatku mi sľúbili, že ho budem môcť využívať aj ja, keďže s mestskou dopravou tam bol problém kvôli prístupu. Varil som, ale nemohol som si z toho nič vziať. Keď som upratoval, domáca nado mnou stála a kontrolovala ma. V podmienkach prijatia do zamestnania mi stanovili, že nesmiem žúrovať, resp. musím byť doma najneskôr o 23–tej, aby som nezobudil deti a nepohoršoval okolie,” opisuje Codrin.

Do rodného Rumunska sa neplánuje vrátiť. Podmienky na život sa s tými v Británii totiž podľa jeho slov aj tak nedajú porovnať. V Rumunsku po vysokej škole nastúpil ako stavebný inžinier do súkromnej firmy. V čistom dostal na ruku 400 eur. Minimálna mzda v Rumunsku sa aktuálne pohybuje na úrovni zhruba 217 eur v hrubom. Penzie terajších mladých Rumunov budú nízke. Ako šofér zarába Codrin v Británii v čistom asi 1 200 eur.

Priemerná mzda za rok 2014 bola podľa centrálneho štatistického úradu Veľkej Británie na úrovni zhruba 2 378 eur. Napríklad na Slovensku bola vlani priemerná mzda 858 eur.

„V Británii je však drahé ubytovanie. Preto som sa odsťahoval na vidiek blízko mesta Cambridge, kde som v byte spolu s ďalšími troma ľuďmi vrátane môjho brata. No do Rumunska sa nevrátim nikdy, krajina je prehnitá korupciou a nebudem sa tam mať lepšie ako tu,“ povedal.

Prisťahovalcov v Británii stretnete na každom kroku. V jednej útulnej reštaurácii v centre Cambridgea sme sa zoznámili so 46–ročným čašníkom Abramom z Bulharska, ktorý sa prisťahoval do Británie pred pätnástimi rokmi. Kolegovia ho volajú Edmond.

„Prišiel som sem s veľkými očami, ako dobyjem svet. Ale ako prisťahovalec len veľmi ťažko spravíte v tejto krajine závratnú kariéru,“ s ťažkým hlasom hovorí Abram. „Veľa mojich známych a kamarátov aj zo Slovenska a z Česka robí podobné práce ako ja. Hoci mnohí máme vyštudované vysoké školy. Čo sa dá robiť, v Bulharsku som si nevedel nič nájsť,“ sťažuje sa Abram.

Platové podmienky a vôbec životný štandard v Bulharsku je ešte horší než v Rumunsku. Bulhari majú podľa Európskeho štatistického úradu Eurostat najnižšiu minimálnu mzdu spomedzi členských štátov únie. Sumu 174 eur dostane človek, keď pracuje v Bulharsku za minimálnu mzdu. Za všetko hovoria Abramove slová:

„Som v Británii novodobý otrok, ale domov sa nevrátim…“

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #Veľká Británia