Automobilky začínajú zamestnávať ďalších ľudí

Čoraz viac podnikov pôsobiacich v slovenskom automobilovom priemysle hlási historicky najvyššie objemy zákaziek. Pre veľký dopyt zo strany zákazníkov plánuje v najbližších troch mesiacoch nových zamestnancov prijímať v priemere každý piaty priemyselný podnik. Tieto údaje vyplývajú z najnovšieho prieskumu spoločnosti Manpower uskutočnenom medzi 750 domácimi zamestnávateľmi.

13.03.2015 04:30
debata

„Najviac plánujú naberať ľudí veľké a stredné firmy pôsobiace v automobilovom priemysle,“ povedala Jaroslava Rezlerová, generálna riaditeľka Manpower Česká a Slovenská republika. To potvrdzujú aj Pravdou oslovené firmy.

„Dopyt zo strany našich zákazníkov dosahuje momentálne historické maximá. Plánujeme tak ďalšie investície do výrobných technológií a budeme aj naberať nových zamestnancov,“ priblížil Rastislav Škulec, konateľ spoločnosti Huhn PressTech.

Firma z Vrábeľ aktuálne zamestnáva okolo 140 ľudí. „Orientujeme sa na výrobu brzdových posilňovačov a naším najväčším zákazníkom je automobilový koncern Volkswagen,“ pokračoval Škulec.

Práve bratislavská automobilka pokračuje v rozširovaní výroby a naberaní stoviek zamestnancov. Podľa informácií denníka Pravda sa práve pre výrobu nového Audi Q7 už v priebehu roku 2014 vytvorilo v bratislavskom závode Volkswagenu niekoľko stoviek nových pracovných miest. Celkový počet zamestnancov je tak už oveľa vyšší ako oficiálne deklarovaných 9 400 ľudí. Ďalšie nové miesta zabezpečí aj v priebehu tohto roku spustenie novej výrobnej haly.

„Máme informácie o tom, že sa pripravuje nábor nových ľudí, ale zatiaľ to nie je na sto percent,“ uviedol Zoroslav Smolinský, šéf odborov vo Volkswagene Slovakia.

Nemecký automobilový koncern investuje do rozširovania výroby na Slovensku až 1,5 miliardy eur v priebehu rokov 2012 až 2016.

„Aktuálne obsadzujeme zhruba 100 pracovných pozícií. Hľadáme absolventov vysokých škôl do nášho Trainee programu, absolventov stredných škôl do Centra duálneho vzdelávania. Ďalej prijímame autoelektrikárov a údržbárov,“ povedal Vladimír Machalík, hovorca Volkswagenu Slovakia.

Približne 50 zamestnancov zameraných na výrobu motorov hľadá momentálne aj žilinská Kia. Dôvodom je zvýšený objem zákaziek od sesterského závodu Hyundai sídliaceho v českých Nošoviciach.

Na Slovensku je aktuálne bez práce takmer 380–tisíc ľudí. „Firmy napriek tomu začínajú mať problém s hľadaním nielen kvalifikovanej, ale aj lacnej pracovnej sily,“ priblížil Jiří Halbrštát zo spoločnosti Manpower.

Podľa personálnej agentúry podnik na obsadenie sto pracovných miesto potrebuje minimálne 400 záujemcov. Približne 300 ľudí totiž vypadne pre nízku kvalifikáciu, nespokojnosť s ponúkaným platom, či nevydrží rýchle pracovné tempo v závode.

Podniky tak dlhodobo upozorňujú na potrebu lepšieho previazania praxe so stredoškolským a s vysokoškolským štúdiom. Index trhu práce od spoločnosti Manpower je na najbližšie tri mesiace na úrovni plus osem. To je najvyššia historická úroveň indexu od jeho začiatku v roku 2011. Zo všetkých priemyselných odborov sa tak má prepúšťať len v odvetviach zameraných na výrobu a rozvoz elektriny, vody a plynu. V súčasnosti je slovenská nezamestnanosť na úrovni 12,39 percenta.

„Ak súčasné nábory dobre dopadnú, tak v priebehu tohto roka by podľa niektorých analytikov mohla klesnúť až na 11,5 percenta,“ uzatvoril Halbrštát.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #automobilky