Andrej Danko: Vzdelanie mi umožní založiť dobrú firmu

Ako prvý Slovák v histórii vyštudoval špeciálny vzdelávací program na Massachusetts Institute of Technology – MIT Sloan Fellows Program in Innovation & Global Leadership.

11.12.2014 00:00
Andrej Danko
Andrej Danko
debata (4)

Je to 80 rokov starý vzdelávací program, ktorý patrí k najprestížnejším na svete. A Andrej Danko tak mal ďalší míľnik vo svojom vlastnom vzdelávacom programe za sebou. Pred desiatimi rokmi spoluzakladal globálne vývojové centrum firmy SAP na Slovensku. Keď ho dobudoval, z firmy vlani odišiel, vyštudoval spomínaný prestížny program na jednej z najlepších univerzít sveta a teraz rozbieha v Amerike startupovú firmu, ktorá má vývojové centrum tak v Bostone, ako aj v Bratislave.

Už teraz, len po pár mesiacoch, v nich má štyroch vývojárov. „Prvých šesť absolventov prestížneho programu na univerzite v Massachusetts skončilo v roku 1931,“ podotýka k tomu Andrej Danko. „Dnešným poslaním tohto programu je príprava výnimočných lídrov s kľúčovými schopnosťami, aby vytvorili a viedli vizionárske organizácie 21. storočia. Priemerný vek študentov je 39 rokov a každý študent má 14 rokov praxe za sebou.“

Andrej Danko je doteraz vôbec jediný Slovák v tomto programe. Vybrali ho vzhľadom na výsledky v profesionálnom pôsobení (bratislavské vývojové centrum SAP bolo jedným z dvoch na svete a on ako jeho spoluzakladateľ a neskorší šéf bol na globálnej vedúcej pozícii so značnými zodpovednosťami) a i s ohľadom na jeho akademické a výskumné výsledky. Okrem iného získal aj titul PhD. v oblasti metaarchitektúr internacionalizácie a lokalizácie softvéru a ich aplikáciách v odvetví.

Celé štúdium na MIT bolo o spolupráci a vymieňaní si poznatkov medzi študentmi navzájom, ako aj s fakultou a pedagógmi. „Všetci sú si rovní a tak, ako sme sa my učili od nich, takisto sa oni učili o nás. A boli to tí najlepší profesori, ktorí sú svetovými špičkami vo svojich odboroch,“ spomína Danko.

Asi najväčšou výzvou v rámci podnikového sveta je vybudovať úspešnú firmu takpovediac od „podlahy“. Andrej Danko preto týmto smerom zameral svoje štúdium, získal maximum vedomostí a kontaktov, našiel si tzv. founding team, teda spoluzakladateľov fir­my.

„Mať dobrý tím je totiž jedna z najdôležitejších podmienok na dosiahnutie úspechu,“ zdôrazňuje. Víziou jeho novej firmy je vytvoriť platformu, na ktorej by ľudia mohli zhromažďovať svoje odporúčania pre iných.

„Napríklad ak budete hľadať nového zamestnanca, nájdete tam referencie od jeho predchádzajúceho šéfa, ktoré budú dôveryhodné a aj osobné. Nebude to teda postavené na charakteristike samého seba, ale na tom, čo o mne povedia ľudia, ktorí ma poznajú a so mnou pracovali. To považujeme za objektívnejšie hodnotenie,“ tvrdí Danko.

Prvou aplikáciou je optimalizácia vyhľadávania a odporúčania talentovaných pracovníkov na senior pozície do špičkových firiem finančného sektora, a to pomocou vytvorenia novej komunity expertov z daného odvetvia. Verí, že sa im bude dariť, veď spoluzakladateľmi sú aj úspešní ľudia z oblasti náboru ľudských zdrojov.

„Naším prvotným cieľom je odskúšať, ako takéto interakcie medzi ľuďmi môžu fungovať online a v prípade, že budú efektívne, zlepšiť a zjednodušiť vyhľadávanie a referencovanie talentov pre fi rmy,“ uzatvára Danko.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #MIT #Andrej Danko