U zamestnancov pribúda fyzická a psychická záťaž

Podľa údajov EÚ tvoria väčšinu chorôb z povolania, choroby pohybového aparátu a neurologické choroby.

07.10.2014 17:27
debata (8)

Počet a štruktúra rizikových prác sa rokmi mení, je odrazom diania na trhu práce. Svoju úlohu v súčasnosti zohrávajú inovácie v technológiách, ktoré skvalitňujú pracovné podmienky, častým fenoménom je však aj presúvanie rizikových prác na živnostníkov. Podľa údajov Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici (RÚVZ BB) za 22 rokov poklesol počet zamestnancov vykonávajúcich rizikovú prácu z 9 na 4,75 percenta.

„Postupne sa darí znižovať mieru zaťaženia zo zdravotných rizík najmä u hluku a chemických faktorov, ale pribúdajú riziká z fyzickej a psychickej záťaže," konštatuje hlavná odborníčka hlavného hygienika SR pre odbor preventívne pracovné lekárstvo a toxikológia Eleonóra Fabiánová. Nárast svalovej záťaže je podľa nej spôsobený väčším množstvom montážnych prác predovšetkým v automobilovom či elektrotechnickom priemysle. Psychickú záťaž pripisuje zase časovému tlaku, neistote na trhu práce, častej reorganizácii či znižovaniu stavu zamestnancov. Ako konštatuje, dôležitým indikátorom vplyvu pracovných podmienok na zdravie sú choroby z povolania.

Podľa RÚVZ BB sa na Slovensku ročne prizná a odškodní cez 300 prípadov chorôb z povolania. Takmer polovicu prípadov tvoria choroby kostí, kĺbov, šliach a nervov končatín z dlhodobého a jednostranného zaťaženia rúk. Za nimi nasleduje ochorenie kostí, kĺbov, svalov, ciev a nervov končatín, ktoré spôsobuje práca s vibrujúcimi nástrojmi. Trojicu najfrekventova­nejších prípadov uzatvárajú poruchy sluchu z hluku. Choroby z povolania pritom najčastejšie postihujú ľudí pracujúcich v priemyselnej výrobe, ťažbe a dobývaní, poľnohospodárstve, lesníctve, stavebníctve a zdravotníctve.

Analýza Európskej agentúry pre bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci potvrdzuje, že ochorenia spôsobené fyzickou a psychickou záťažou dominujú medzi chorobami z povolania v EÚ. Viac ako 38-percentné zastúpenie majú choroby pohybového aparátu, na druhom mieste sú neurologické choroby, ktoré tvoria 21 % a choroby dýchacieho systému s vyše 14 percentami.

„Zo špecifických problémov si odbornú pozornosť stále zasluhuje problematika chorôb z azbestu – azbestóza, rakovina pľúc a mezotelióm. Odhaduje sa, že ročne vznikne v Európe až 10 tisíc mezoteliómov a 10–20 tisíc prípadov rakoviny pľúc z minulej pracovnej expozície azbestu," konštatuje Fabiánová. Zároveň dodáva, že vrchol výskytu sa v západnej Európe očakáva okolo roku 2015 a v nasledujúcich rokoch aj ostatných častiach starého kontinentu.

8 debata chyba