Svetom možno vášho povolania: Finančný poradca

Vo svete patrí medzi najlepšie povolania, na Slovensku je však často zaznávané.

17.03.2014 11:25
debata (2)

Reč je o finančnom sprostredkova­teľovi, profesionálovi, ktorý radí ľuďom, ako naložiť so svojimi úsporami a splniť si tak životné sny. Pritom komunikatívni a podnikaví ľudia môžu ako finanční sprostredkovatelia získať zaujímavý, nadpriemerný príjem.

V rebríčku top povolaní The 100 Best Jobs amerického magazínu U. S. News, ktorý hodnotí profesie podľa výšky platu, rovnováhy medzi pracovným a súkromným životom a istotou zamestnania, patrí finančným sprostredkovateľom pozícia v prvej tretine. Finančný sprostredkovateľ dokonca predbehol takú lukratívnu pozíciu, ako je právnik, a tiež účtovníkov, PR špecialistov alebo realitných agentov. Dôvod je jednoduchý – dopyt po radách, ako si zabezpečiť životný štandard, ušetriť či sporiť na dôchodok, je obrovský. Pritom rovnaké finančné rady potrebujeme aj na Slovensku a pre starnutie obyvateľstva bude dopyt po dobrých radách, ako sporiť na dôchodok, rýchlo rásť. Preto má povolanie finančného sprostredkovateľa – profesionálneho poradcu v oblasti financií – veľký potenciál pre úspech a prestíž aj na Slovensku.

TOP 10 zárobkov na Slovensku
1. Informačné technológie 1 101 €
2. Centrá zdieľaných služieb 1 025 €
3. Telekomunikácie 988 €
4. Finančné poradenstvo, finančné služby, poistenie 984 €
5. Farmácia 941 €
6. Chemický priemysel 940 €
7. Poisťovníctvo 912 €
8. Účtovníctvo a audítorstvo 905 €
9. Bankovníctvo, peňažníctvo 903 €
10. Reklama, propagácia, PR 896 €
Zdroj: www.platy.sk – 2013

Minulosť a dnešok

Prečo sa na povolanie finančného poradcu aj sprostredkova­teľa/agenta (zákon striktne odlišuje obe pozície, pretože poradca je platený priamo klientom, ktorý si ho najal, kým sprostredkovateľa platí poisťovňa či dôchodkový správca cez províziu) pozeráme na Slovensku „cez prsty“? Základ je vysoká finančná sebadôvera Slovákov, na ktorú však nemáme reálny dôvod, a pocit, že rada od rodiny nám najlepšie pomôže (čo je druhý omyl). Máme pocit, že radu od profesionála na financie nepotrebujeme, na rozdiel od právnika a lekára, na ktorých sa automaticky obraciame o pomoc. Pritom v oboch veciach sa mýlime.

Z prieskumu poisťovne ING vyplýva, že 80 percent Slovákov je presvedčených, že sa vyzná vo financiách, ale v skutočnosti im naozaj rozumie len šokujúcich 9 percent (čiže 9 z 10 Slovákov má základné alebo slabé finančné znalosti). Z prieskumu GfK pre najväčšieho finančného sprostredkovateľa OVB Allfinanz vyplýva, že 55 percent Slovákov si pýta finančnú radu od rodiny a iba 15 percent od profesionála. Výsledkom sú potom časté finančné problémy.

Keďže aj sprostredkovatelia sú len ľudia, nájdu sa medzi nimi lepší aj horší. Práve horšia skúsenosť z 90. rokov im pošramotila povesť. Odvtedy sa však veľa zmenilo – pribudlo povinné vzdelávanie a skúšky pod dozorom NBS a asociácie finančných sprostredkovateľov. Prítomnosť externých sietí (ktoré majú v portfóliu produkty viacerých poisťovní a dôchodkových správcov) aj sietí samotných poisťovní zvýšila konkurenciu. Dnes nie je problém vybrať si kvalitného sprostredkovateľa, ktorý má prehľad aj skúsenosti, alebo porovnať prístup viacerých a vybrať si toho, ktorý vám najviac vyhovuje.

V čom dokáže sprostredkovateľ poradiť?

Kľúčovým momentom, kde Slováci zlyhávajú, je finančné plánovanie. Dalo by sa obrazne prirovnať k stavbe rodinného domu: najprv vybudovať základy domu, až potom ťahať múry a strechu (podľa príjmov a možností). Každý človek – živiteľ rodiny – by mal mať zabezpečenú tzv. finančnú „trojnožku“ : zabezpečenie príjmu, bývania a budúcnosti (dôchodku). Finančný sprostredkovateľ sa dokáže pozrieť na príjmy a výdavky a podľa životnej situácie poradiť, aké finančné produkty pomôžu zaistiť životný štandard, postarať sa o bývanie a udržať si životný štýl do budúcnosti. Rovnako vie poradiť, ako si cez sporenie a investovanie zlepšiť život a splniť sny. V neposlednom rade pomáha ľuďom riešiť finančné problémy: v situáciách, kde si bežný človek nevie poradiť a nedokáže si predstaviť cestu von z problému. Dobrý sprostredkovateľ za sebou vidí kus dobre vykonanej práce a buduje si dlhodobé vzťahy a referencie, ktoré mu pomáhajú zväčšovať okruh klientov.

Medzi najlepšie zarábajúcimi

Podľa štatistík www.platy.sk patrí finančným sprostredkovateľom na Slovensku 4. miesto z hľadiska najvyššieho priemerného príjmu. S hrubým platom 984 € sú na tom výrazne lepšie ako väčšina iných povolaní. Finančný sprostredkovateľ je zväčša samostatný podnikateľ, ktorého príjem sa skladá z provízie za uzavreté zmluvy a bonusov pri dosiahnutí stanovených cieľov. Veľkou výhodou je čas: rozdeľuje si ho sám podľa potreby medzi prácu s klientmi, vzdelávanie a voľný čas.

Niektoré poisťovne zamestnávajú finančných sprostredkovateľov na trvalý pracovný pomer (plný úväzok). Príkladom je ING Životná poisťovňa, ktorá na Profesia Days spustila náborovú kampaň a finančných agentov platí nielen za získanie, ale aj za spokojnosť klientov a odmeňuje ich benefitmi vrátane príspevku na dôchodkové sporenie a životné poistenie.

Zaujímavý je prístup ING pri vzdelávaní formou on-the-job trainingu, pri ktorom starší kolegovia priamo v praxi odovzdávajú skúsenosti tým mladším a vzdelávanie tak neostáva iba pri teórii, ale učí riešiť konkrétne situácie z praktického života.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #profesia #povolanie #finančný poradca