Farmárom chýbajú kvalitní ľudia

Slovensku nechýbajú mladí odborníci len v dynamicky sa rozvíjajúcom automobilovom priemysle, ale aj v poľnohospodárstve a potravinárstve.

26.01.2014 17:36
traktor, farmár, poľnohospodárstvo, roľník Foto:
Rodičia majú predstavu, že ak dajú deti na poľnohospodárske školy, ich potomkovia budú málo zarábať.
debata (33)

Medzi najžiadanejšie profesie patria mäsiari, pekári, ale aj chovatelia dobytka, ošípaných. Chýbajú aj vinohradníci a bačovia, traktoristi i opravári. Naopak, mladí chcú byť najmä kynológmi či someliérmi.

Na Slovensku je síce pomerne hustá sieť vyše 30 stredných odborných škôl, často s bohatou tradíciou, ale deti sa do nich nehrnú. Rodičia sa obávajú, že práca v poľnohospodárstve nemá perspektívu. "Môže za to dehonestácia postavenia poľnohospodárov a potravinárov v spoločnosti, ale aj nízke mzdy,“ vyjadruje názor Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory jej hovorca Stanislav Nemec. Chlebové odvetvie je na chvoste zárobkov – mzdy v agropotravi­nárstve zaostávajú o 20 až 25 percent za celoštátnym priemerom.

Chýba vzdelaná mládež

Ministerstvo školstva teraz vytypovalo poľnohospodárske a potravinárske odbory, ktoré treba posilniť. Aktívnejšie sú aj školy a župy, ktoré začali propagovať študijné odbory. Ľady sa však lámu len pomaly.

"Ako soľ potrebujeme vzdelaných ľudí jednak do robotníckych, ale zároveň aj riadiacich profesií,“ hovorí predseda PD Žemberovce v okrese Levice Milan Halmeš. Poukazuje na niekoľko paradoxov. Ak aj školy vychovajú mladých mechanizátorov alebo opravárov, po čase mladí muži utečú robiť šoférov nákladnej dopravy.

"Na moderné traktory, kombajny či postrekovače potrebujeme vzdelaných ľudí s počítačovou gramotnosťou. Nie vždy sa ich školám darí vychovať, pretože ich strojový park je o generáciu či dve pozadu za technikou, ktorá sa reálne používa v praxi,“ upozorňuje predseda žemberovského družstva Halmeš.

Ak sa aj na najvýkonnejšiu mechanizáciu darí družstvám nájsť ľudí a doškoliť ich takpovediac na vlastný účet, úplný nezáujem je o pozície v živočíšnej výrobe. Na farmách sa totiž pracuje nepretržite. "Nemáme starosti s dojičkami, ale tzv. zásobovačmi, chlapmi, čo zabezpečujú rozvoz krmív. A tiež s ošetrovateľmi oviec, len málo ľudí je totiž ochotných pracovať v nonstop prevádzkach,“ hovorí Milan Halmeš.

Predseda družstva pripúšťa, že poľnohospodári sa nemôžu spoliehať len na štát. "Naše rozpočty sú síce napäté, ale ľudí potrebujeme, dozrieva naša spoluúčasť na ich odbornej výchove,“ vraví Milan Halmeš.

Radšej someliérom

Riešením by mohlo byť napríklad poskytovanie štipendií. Myslí si to Slavomír Zoch, riaditeľ Strednej odbornej školy vinársko-ovocinárskej v Modre. Ide o najstaršiu školu svojho druhu na Slovensku založenú pred 130 rokmi, ktorá vychovala celú plejádu skvelých vinárov a vinohradníkov, ako sú Miroslav Petrech, Vladimír Mrva či Milan Pavelka.

"Úspechy Dominiky Cibulkovej motivujú rodičov, aby hrali tenis, ale úspechy vinárov nemajú takýto ohlas,“ porovnáva Slavomír Zoch. Všetci by, naopak, chceli byť someliérmi či obchodnými zástupcami.

Dopyt po vinohradníkoch však je. "Volajú mi z juhu aj východu Slovenska, ale nemáme ich uložených v skrini, aby sme vedeli vyriešiť potreby podnikov. Usilujeme sa preto popularizovať aj profesie, ktoré robia Slovensku dobré meno vo svete,“ hovorí riaditeľ modranskej školy.

Vinár Vladimír Mrva vraví, že rád ukáže modernú výrobu vína a navrhuje, aby škola pozývala najznámejších vinárov medzi svojich poslucháčov. "Slová priťahujú, ale niet nad príklady konkrétnych vinárov,“ myslí si Vladimír Mrva.

Môžu z nich byť aj inžinieri

Bratislavský kraj usporiadal včera Deň župných škôl v nákupnom centre Avion. Štúdium svojich odborov tu propagovali predstavitelia modranskej, malinovskej záhradníckej školy, ale napríklad aj Strednej odbornej školy z Ivanky pri Dunaji, kde deti študujú kynológiu, jazdectvo, ale aj rybárstvo či úplne všedný, no potrebný odbor agromechanizátor.

Na otázku či Slovensko potrebuje dnes takých populárnych kynológov, ktorých vychováva súčasne už niekoľko škôl, riaditeľka ivanskej odbornej školy Katarína Kubišová odpovedá, že absolventi nachádzajú uplatnenie napríklad aj v Policajnom zbore ako psovodi. "Inak deti dostanú širšie vzdelanie z pestovateľstva a chovateľstva a mnohí pokračujú v štúdiu na vysokých školách,“ hovorí Katarína Kubišová. Do pozornosti dáva aj odbor rybárstvo.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #poľnohospodárstvo #farmár