Najviac hodín v únii odpracujú Gréci, Česi a Slováci

Gréci, Česi a Slováci majú na konte najviac odpracovaných hodín týždenne spomedzi štátov Euróspkej únie.

02.08.2013 16:12
Práca, zamestnanie, nezamestnanosť, profesia Foto:
Ilustračné foto
debata (14)

Slováci odpracujú v hlavnom zamestnaní týždenne v priemere 40,8 hodiny, čo je tretí najvyšší počet v EÚ. Predstihli ich Česi (40,9 hodiny) a na čele rebríčka sú Gréci (42 hodín). Informoval o tom v piatok Český štatistický úrad. Dôvodom vysokého počtu hodín je podľa štatistikov nízky podiel úväzkov na skrátenú pracovnú dobu.

Zatiaľ čo vlani predstavoval podiel úväzkov na skrátenú pracovnú dobu EÚ 19,2 percenta, na Slovensku to boli len štyri percentá, v Česku iba päť percent. V Grécku 7,6 percenta, ale napríklad v Holandsku až 49,2 percenta.

„Podiel čiastočných úväzkov zásadným spôsobom ovplyvňuje, koľko hodín v priemere každá zamestnaná osoba zvyčajne odpracuje,“ uviedli štatistici.

Priemerný počet odpracovaných hodín vlani bol za celú EÚ 37, hodiny. „V Holandsku sa odpracovalo v priemere o desať hodín týždenne menej než v Česku (rovnak ako na Slovensku – pozn. red.). Nižší je aj vo všetkých severských štátoch, Írsku a Nemecku,“ uviedla Marta Petráňová z oddelenia pracovných síl a rovnakých príležitostí ČSÚ.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #práca #profesia #Česko #Slovensko