Ženy zarábajú o pätinu menej ako muži

Ženy na Slovensku zarábajú o pätinu menej ako muži. Platové rozdiely medzi mužmi a ženami sú na trhu práce od začiatku, ako ľudia vstupujú na pracovný trh. Rozdiely sa postupne zväčšujú a najvýraznejšie sú po tridsiatke, po štyridsiatke klesajú.

05.03.2012 17:06
únava - žena spiaca na klávesnici počítača
Ilustračné foto
debata (4)

Priemerný mesačný plat na Slovensku so všetkými odmenami je u muža 988 eur. Ženy v priemere mesačne zarobia o dvesto eur menej. Vyplýva to z údajov online platového prieskumu Platy.sk. „Rozdiely medzi zárobkami mužov a žien sú ovplyvnené aj výberom pracovných pozícií. Keď sme porovnali rozdiel medzi platom muža a platom ženy vo všeobecnosti, ženy zarábali o pätinu menej. Keď sme porovnali len platy mužov a žien na rovnakých pozíciách, vyšlo nám, že rozdiel medzi ich zárobkami je 7 %,“ povedal manažér projektu Platy.sk Miroslav Dravecký.

Pri nástupe na pracovný trh, vo vekovej kategórii od 17 do 24 rokov je podľa platového prieskumu rozdiel medzi platom muža a ženy 14 %. Počas piatich rokov na trhu sa rozdiel medzi ich zárobkami zväčší o päť percent a vo vekovej kategórii od 35 do 44 rokov dosahuje tento rozdiel svoj vrchol. Ženy zarobia vo veku od 35 do 44 rokov v priemere až o štvrtinu menej ako zarábajú v tom období muži. Po 45. roku sa platové rozdiely opäť zmenšujú a u ľudí nad 55 rokov je rozdiel medzi platom muža a ženy 15 %.

Najvýraznejší rozdiel medzi platom mužov a žien je na pozíciách finančný poradca (-31 %), kuchár (-26 %) a konzultant v ekonomike (-24 %). Podstatne menej ako muži zarábajú ženy aj na pracovných pozíciách databázový administrátor, prevádzkový manažér alebo vzťahový manažér pre firmy. Na opačnej strane rebríčka, pozície, kde ženy zarábajú viac ako muži, sú rozdiely v platoch menej výrazné. Žena v priemere zarobí viac ako muž ako marketingová špecialistka, farmaceutická laborantka, učiteľka na základnej škole alebo recepčná. Rozdiely na týchto pozíciách sú však menej ako desať percent.

Prieskum platov vznikol v roku 2007 pod názvom Merces.sk. Prevádzkovateľom prieskumu je spoločnosť Profesia, spol. s r.o. Vstupnými údajmi pre prieskum platov Platy.sk sú dáta od respondentov, ktorí vyplnili on-line dotazník.

4 debata chyba