Slovensku hrozí nedostatok kvalifikovaných ľudí

Na slovenskom pracovnom trhu napriek stále vysokej miere nezamestnanosti onedlho hrozí nedostatok dostupnej kvalifikovanej pracovnej sily. Upozorňuje na to spoločnosť Trenkwalder, ktorá sa zaoberá poskytovaním personálnych služieb.

20.04.2011 18:10
Závod PSA v Trnave Foto:
Ilustračné foto
debata

Dôvodom je vysoká priemerná doba evidencie uchádzačov o zamestnanie, ktorá stále presahuje jeden rok. Podľa aktuálnych údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR (ÚPSVAR) za tohtoročný marec totiž priemerná doba evidencie dosiahla 13,81 mesiaca a medziročne sa zvýšila o takmer jeden mesiac. „Skupina ľudí, ktorí postupne strácajú potrebné pracovné návyky, sa rozširuje,“ konštatuje Trenkwalder.

V období, kedy slovenská ekonomika rastie, tak vzniká riziko, že napriek vysokému počtu nezamestnaných budú mať firmy problém nájsť na trhu vhodných zamestnancov.

„Zlá štruktúra nezamestnanosti na Slovensku bude postupne zvyšovať aj cenu tých, ktorí už prácu majú,“ hovorí predseda predstavenstva spoločnosti Trenkwalder Luboš Sirota.

Údaje ÚPSVAR-u totiž podľa spoločnosti potvrdzujú nevhodnú štruktúru ľudí, ktorí sú momentálne bez práce. „Rastúca ekonomika tak po vyčerpaní aktuálnych rezerv narazí na problémy, ktorým čelila v nedávnej minulosti – nedostatok vhodnej pracovnej sily,“ dodáva spoločnosť.

Rastúci dopyt po kvalifikovanej pracovnej sile pritom domáce školstvo nedokáže v dostatočnej miere pokryť kvalitnými absolventmi. Výsledkom je, že nezamestnanosť mladých ľudí presahuje podľa údajov Štatistického úradu SR tridsaťpercentnú úroveň. Zároveň sa podľa spoločnosti Trenkwalder nedá očakávať, že situácia sa v najbližších mesiacoch, kedy na trh pribudnú noví absolventi, zásadne zmení.

„Prílev nových absolventov ešte viac zhorší situáciu tých, ktorí skončili školu v minulom roku a dodnes sú bez práce,“ upozorňuje Sirota. Firmy totiž radšej uprednostnia čerstvých absolventov pred tými, ktorí na trhu práce nedokázali doteraz uspieť.

Miera nezamestnanosti na Slovensku zotrvala aj v marci tohto roka na svojej najvyššej úrovni za ostatných šesť rokov. Miera evidovanej nezamestnanosti minulý mesiac síce oproti februáru klesla o 0,03 percen­tuálneho bodu na 13,13 %, naďalej však ide o najvyššiu nezamestnanosť od januára 2005.

Medziročne miera evidovanej nezamestnanosti stúpla o 0,25 percen­tuálneho bodu. „Znamená to zmenu trendu a predpokladáme, že to bude naďalej pokračovať,“ uviedol v stredu na tlačovej besede k miernemu poklesu nezamestnanosti generálny riaditeľ ÚPSVAR Ivan Juráš. Podľa očakávaní ústredia práce by mohla miera nezamestnanosti v apríli klesnúť pod 13 %.

debata chyba