Zostať bez práce je peklo, ale dá sa zvládnuť

Vo väčšine regiónov na Slovensku sa zo dňa na deň zvyšuje počet nezamestnaných. Sú však regióny, ktoré svojím peklom nezamestnanosti už prešli, pretože bez práce je každý tretí ekonomicky aktívny človek, a to už celé mesiace. Taký je okres Rimavská Sobota, líder všetkých čiernych toprebríčkov ľudí bez práce s mierou nezamestnanosti viac ako 30 percent. Podľa Dany Cochovej, riaditeľky odboru služieb zamestnanosti úradu práce v Rimavskej Sobote, počet ľudí bez práce v tomto regióne už zrejme neporastie.

22.04.2009 11:22
Dana Cochová Foto:
Dana Cochová z úradu práce v Rimavskej Sobote odhaduje, že nezamestnanosť v regióne už v tomto roku neporastie
debata

Rimavská Sobota je jedným z dvoch okresov na Slovensku, kde v marci klesla nezamestnanosť. Kto alebo čo má na tom zásluhu?

Predovšetkým je to vďaka faktu, že uvoľnené miesta v našom regióne sme hneď ponúkali ľuďom, ktorých sa dotklo hromadné prepúšťanie. Podchytili sme tým mnoho ľudí. A druhý faktor, ktorý mal vplyv na zníženie nezamestnanosti, bol rozbeh sezónnych prác. Najmä v stavebníctve, poľnohospodárstve a lesníctve. Pokles však nie je nejaký výrazný.

Ako vidíte vývoj do konca roka?

Ťažko robiť predpovede, ale zatiaľ sa zdá, že nezamestnanosť v našom regióne by už nemala rásť. Pôsobí tu totiž len jeden veľký investor a ten neprepúšťal, ale, naopak, prijímal nových ľudí. Veľké prepúšťania vo firmách v regióne už boli, ďalšie očakávame len ojedinele. Iná situácia však môže byť v regiónoch s nižšou mierou nezamestnanosti. Tu na juhu okolo Rimavskej Soboty však máme už tridsaťpercentnú mieru nezamestnanosti.

Čo je najväčšou prekážkou pre znovuzamestnanie ľudí?

Najmä ich vzdelanie. U nás je hlavným problémom dlhodobá nezamestnanosť. Z dvanásť a pol tisíca nezamestnaných je šesťtisíc ľudí viac ako dva roky bez práce. Takmer sedemtisíc nezamestnaných má iba základné alebo žiadne vzdelanie. S nimi sa robí veľmi ťažko. Napriek tomu ich neobchádzame, ponúkame im poradenstvo a inú pomoc, ale je to veľmi zložité. Nádejou pre nich sú sezónne práce.

Darí sa riešiť aspoň situáciu „čerstvo“ nezamestnaných?

Ľudí evidovaných kratšie ako pol roka, je v našom regióne zhruba štvrtina, vyše 3 300. Mnohým pomáhajú nájsť riešenia životnej situácie opatrenia na trhu práce – príspevky, ktoré môžu získať. Veľmi využívaný je príspevok na dochádzku za prácou, ten sa naozaj veľmi dobre osvedčil. Pomáha aj príspevok na samozamestnanie. Ten minulý mesiac získalo pätnásť ľudí. Zakladali si živnosť na remeselnícke práce, účtovníctvo, obchodné činnosti či služby. Nerobíme si vekové štatistiky, ale boli to ľudia okolo tridsiatky, štyridsiatky, ktorí sa rozhodli podnikať a príspevok aj získali.

Iba pätnásti, nie je to málo?

Nie, bolo ich viac. Ďalších 34 žiadateľov však neprešlo testami. Hoci testom predchádzalo školenie, pri skúške pohoreli na základných veciach, ktoré by mal podnikateľ ovládať. Teda Zákonník práce a podobnú legislatívu. To, že pätnásť ľudí prešlo náročnými testami, je úspech pre nich aj pre nás.

S vysokou nezamestnanosťou súvisí práca načierno. Zaregistrovali ste jej nárast?

Nie. Zákon nezamestnaným umožňuje pracovať na dohodu a ľudia to využívajú.

Majú úrady práce dostatočné páky na to, aby zvládli nárast nezamestnanosti?

Možností máme dostatok. Problém je niekde inde. Zamestnanci úradov práce pracujú pružne, ale keby ich bolo viacej, šlo by to lepšie. Jedna sprostredkovateľka má na starosti 600 až 700 uchádzačov o prácu. Naši ľudia sú preťažení, musia zvládať oveľa väčšiu agendu ako vlani. Pomohlo by nám, a teda aj uchádzačom o prácu, keby sme mohli prijať posily.

debata chyba