Výplaty sa po piatich rokoch prepadli reálne do mínusu

Len symbolické alebo nijaké koncoročné odmeny, zoškrtané trináste platy, menej príplatkov a bonusov. Kríza sa Slovákom prekvapujúco zahryzla do peňaženiek už na konci minulého roka.

06.03.2009 06:01
Euro, peniaze, výplata, mzda Foto:
Ilustračné foto
debata

Potvrdzujú to údaje o výplatách v krajine za posledné tri mesiace vlaňajška, ktoré zverejnil Štatistický úrad. Po prvý raz za päť rokov tak koniec roka stiahol reálne platy do mínusu, a to o 0,2 percenta. Sumy na výplatných páskach boli síce vyššie, ale ceny v obchodoch stúpali rýchlejšie. Ľudia si tak z výplat mohli dovoliť menej.

Za celý minulý rok sa ešte priemerná mzda reálne, teda po odrátaní rastu cien, medziročne zdvihla o 3,3 percenta na 723 eur (21 782 Sk). Až do jesene totiž firmy krízu veľmi necítili. Skôr ich trápil nedostatok ľudí, ktorých od konkurencie lákali aj atraktívnejším platom. V porovnaní so susedmi pritom Slováci stále zarábajú najmenej.

Podľa odhadov českej ČSOB mali vlani najvyššiu výplatu Česi, a to približne 942 eur (28 379 Sk). Nasledovali ich Poliaci s 843 eurami (25 396 Sk) a Slovensko predbehli aj Maďari s 792 eurami (23 860 Sk). „Nielen z pohľadu výšky priemerného platu, ale aj z pohľadu kúpnej sily sú mzdy v Česku najvyššie v regióne. Na druhej strane platí, že priemerný plat je imaginárne číslo, na ktoré dve tretiny ľudí nedosiahnu,“ uviedol pre ČTK Petr Dufek, ekonóm českej ČSOB.

Dotiahnuť sa aspoň na južných susedov sa zrejme ani tento rok Slovákom nepodarí, platy by totiž podľa odhadov štatistikov mali reálne stúpnuť len nepatrne. Za prvý polrok tohto roka odhadujú medziročný nárast o 1,5 percenta na rovných 730 eur (22-tisíc Sk). V priemysle, v ktorom pracuje takmer tretina Slovákov, sa mzdy prepadli už na konci roka.

Podľa analytičky Slovenskej sporiteľne Márie Valachyovej sa pritom nedá očakávať, že by firmy zamestnancom v krízovom roku k výplatám pridali. „Prilepšiť by si mohli ľudia v obchode či stavebníctve. Napríklad počet začatých stavaných bytov bol na konci minulého roka silný a ešte v prvom polroku by sa tomuto sektoru mohlo dariť aj napriek kríze,“ myslí si Mária Valachyová.

Podľa Luboša Sirotu, šéfa personálnej firmy Trenkwalder, ľudia vo všetkých pozíciách už prejavujú ochotu pracovať za menej peňazí. „Nebude výnimkou, keď v tomto roku zarobia zamestnanci aj o 20 až 30 percent menej ako vlani. Väčšina spoločností tiež upravila programy benefitov na minimum,“ dodal Sirota. Platy vo väčšine firiem sa podľa neho nebudú zvyšovať, môžu dokonca klesať. Veľa podnikov totiž znižuje pracovné úväzky, ktoré sú spojené aj so skresaním platu.

debata chyba