Berú cudzinci prácu Slovákom? Ako sa to odrazí na vývoji platov? Budú Slováci zarábať menej?

Vláda umožnila tisíckam ľudí z cudziny prácu na Slovensku. Od začiatku marca je k dispozícii zásadne navýšený počet národných víz pre cudzincov, ktorí majú pomôcť zamestnávateľom udržať v chode svoje priemyselné prevádzky, dopravu a služby. Navýšenie počtu cudzincov na našom pracovnom trhu ale zároveň môže znamenať pomalší rast miezd.

19.03.2024 06:00
práca, kariéra, pohovor, zamestnanec Foto:
Ilustračné foto.
debata

Nezamestnanosť sa na Slovensku dlhodobo drží okolo 5 %, pričom väčšinu uchádzačov o prácu tvoria dlhodobo nezamestnaní, ktorí už nemajú pracovné návyky. V priemysle a v doprave pritom chýbajú desiatky tisíc pracovníkov. Vláda sa túto situáciu rozhodla riešiť navýšením počtu národných víz pre cudzincov na 10 000, čo umožní občanom z krajín mimo Európskej únie (EÚ) získať u nás zamestnanie. Uplatniť sa môžu najmä v automobilovom priemysle, ale aj ako vodiči nákladnej dopravy a autobusov či v službách.

Zamestnávatelia tento krok vítajú. „Situácia s nedostatkom zamestnancov sa dnes na Slovensku už ani nedá riešiť bez zamestnancov zo zahraničia. Najmä vo výrobnej sfére je z hľadiska flexibility a objemov nemožné zabezpečiť dostatočný počet kvalitných pracovníkov slovenskými kandidátmi. Pracovný trh je vyčerpaný už aj v rámci krajín EÚ,“ skonštatovala Katarína Garajová, generálna riaditeľka personálnej agentúry MAXIN's Group.

zamestnanec, robotník, pracujúci dôchodca Čítajte viac Koľko môžu zarobiť pracujúci penzisti, aby nemuseli platiť odvody a dane?

Kým ešte pred pár rokmi dostávali u nás prácu ľudia z Poľska, Rumunska a Bulharska, dnes tvoria väčšinu zamestnaných cudzincov Ukrajinci. Pracovné víza môžu dostať aj obyvatelia Arménska, Azerbajdžanu, Bosny a Hercegoviny, Čiernej Hory, Filipín, Gruzínska, Indonézie, Kazachstanu, Kirgizska, Moldavska, Nepálu, Severného Macedónska, Srbska, Tadžikistanu, Turkménska, Uzbekistanu a Indie.

Okrem výrazného navýšenia počtu pracovných víz vláda zároveň zmiernila podmienky pre firmy, ktoré môžu zamestnávať cudzincov. Kým do marca 2024 platilo, že firma musela u nás fungovať aspoň štyri roky, teraz je toto obdobie skrátené na tri roky.

Vyriešia cudzinci problém?

Podľa skúseností personálnych agentúr a zamestnávateľov je záujem občanov tretích krajín o prácu na Slovensku v súčasnosti vysoký. „Náš pracovný trh je pre nich atraktívny mzdovými podmienkami, rozmanitosťou pracovných pozícií, starostlivosťou o zamestnancov a neporovnateľne rozvinutejšou infraštruktúrou a lepšími životnými podmienkami ako sú v krajinách, z ktorých prichádzajú,“ povedala Garajová.

Podľa nej iba zamestnávanie cudzincov vyrieši problém s nedostatkom pracovnej sily a Slováci sa vôbec nemusia báť, že im cudzinci prácu kradnú. „Počet neobsadených pracovných pozícií sa na Slovensku pohybuje v desiatkach tisíc, čiže o nejakom kradnutí práce nemôže byť reč. Pracovná mobilita Slovákov v posledných rokoch prudko klesá, nezamestnanosť v regiónoch západného Slovenska sa dlhodobo pohybuje pod 5 percentami. Bez zahraničných pracovníkov zostanú tieto pracovné miesta neobsadené, čo samozrejme spôsobuje problémy. Celkovo je dôležité hľadieť na zamestnávanie cudzincov zo širšieho pohľadu a zohľadniť jeho vplyv na celkový trh práce a hospodárstvo danej krajiny, dodala generálna riaditeľka personálnej agentúry MAXIM's Group.

Čo sa však nedá vylúčiť, je pomalší rast miezd v priemysle a odvetviach, v ktorých nájdu cudzinci uplatnenie.

Administratívne prekážky

Podľa odborníkov na pracovný trh sa netreba báť zásadného „návalu“ cudzincov, ktorí budú u nás pracovať, aj keď víza môže dostať až 10 000 pracovníkov. Kvóty však často neboli vyčerpané ani v minulosti, keď boli nižšie. Navyše, aktuálne povolené čísla majú platiť len do novembra. „Za najväčšiu prekážku v procese zamestnávania občanov tretích krajín považujem personálnu poddimenzovanosť oddelení cudzineckej polície, čo sa prejavuje v nedostatku termínov na podávanie žiadosti o pobyty a v nevyváženosti v rámci Slovenskej republiky,“ ozrejmila Garajová.

erik tomáš Čítajte viac Skoro 90 eur od štátu pre tisícky ľudí, minister práce Erik Tomáš ohlásil ďalší nový príspevok. Kto ho dostane?

Ak potrebuje zamestnávateľ alebo personálna agentúra flexibilne a rýchlo zamestnať občana tretej krajiny, ktorý bude pracovať na západnom Slovensku, žiadosť zvyčajne podáva na východe Slovenska (Michalovce, Rimavská Sobota), kde je voľných termínov neporovnateľne viac. Najnovšie nariadenie vlády o národných vízach môže situáciu zlepšiť, pretože umožňuje cez naše zastupiteľstvá podať žiadosť a vybaviť udelenie národného víza pre vybrané najobsadzovanejšie priemyselné pozície. „Jedná sa o legislatívne nie až tak náročný proces, jeho obrovskou výhodou je rýchlosť a flexibilita použitia. My, ako zamestnávatelia pevne veríme, že je to začiatok ešte oveľa väčších a komplexnejších zmien pri zamestnávaní kandidátov zo zahraničia,“ uzavrela Garajová.

debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #zahraničie #zamestnanie #krajina #cudzinky