Uchádzate sa o dobré pracovné miesto? Pomôcť vám môžu referencie a odporúčania

Vytváranie sietí kontaktov napomáha pri hľadaní nového pracovného miesta. Odporúčania sú pre zamestnávateľa jasnou zárukou toho, že daný zamestnanec je spoľahlivý.

01.03.2024 06:00
pohovor, odchodné, zamestnanec Foto:
Ilustračné foto.
debata

Kontakty sú v tomto smere dôležité. Veľa pracovných príležitostí nie je verejne zverejnených. Miesta sa obsadzujú interne na základe odporúčaní v krátkom časovom intervale. Z toho dôvodu by pre vás malo byť motivujúce nadväzovať nové známosti. Nikdy neviete, kedy budete potrebovať pár lichotivých slov. Pracovný portál pracuj.sk odporúča vytvoriť si zoznam všetkým známych. Nebáť sa obnoviť i staršie kontakty. Určite sa nájde niekto, kto by vedel o šikovnej pozícii priamo pre vás.

Budujte si vlastnú sieť. Ešte predtým by ste však mali mať presne vymedzené, o akú prácu máte záujem. Pomôže vám to, aby ste zbytočne neoslovovali nesprávnych ľudí.

Zamerajte sa na užšie vzťahy s ľuďmi, aby ste im napadli ako prvý, keď sa dozvedia o voľných pracovných miestach. Môže ísť o rodinu, priateľov, bývalých kolegov alebo susedov.

Pracuj.sk radí, aby ste si spísali mená všetkých ľudí, o ktorých viete, že môžu mať informácie o voľných pracovných miestach alebo kontakty v odvetví alebo vo firme, o ktoré sa zaujímate. Potom ich nenásilne kontaktujte. Za pokus nič nedáte. Ak vedia o nejakej voľnej pozícii, môžu vás odporučiť alebo posunúť kontakt kompetentnejšej o­sobe.

Ďalším odskúšaným spôsobom je spojiť sa s niekým zo spoločnosti. Či už priamo, alebo cez spoločné kontakty, je to na vás. Môžete sa opýtať, či vedia o nejakých aktuálnych príležitostiach. Nebojte sa opýtať a požiadať o pomoc s hľadaním. Ideálna pracovná pozícia možno nikdy nebude inzerovaná. Musíte sa k nej dopracovať prostredníctvom siete kontaktov, vytrvalosti a správneho načasovania.

pracovny pohovor praca Čítajte viac Náborové trendy 2024: Čo musia kandidáti vedieť

Kontaktujte spoločnosť

Hľadanie práce sa výrazne uľahčuje vďaka webovým stránkam spoločností. Zamestnávateľ nielenže ušetrí na nákladoch za inzerciu, ale tiež si môže byť istejší, že nájde zaujímavého uchádzača.

Nemusíte čakať na zverejnenie pracovnej ponuky. Ak máte záujem o určitú spoločnosť, ktorá momentálne nezverejnila žiadne voľné miesta, kontaktujte ju. Využite dostupné prostriedky, ako je e-mail alebo telefonický hovor. Stačí prejaviť svoj záujem, informovať sa o voľných pozíciách a priložiť svoj životopis a motivačný list.

Aj keď spoločnosť momentálne neplánuje nábor, nemusíte očakávať okamžitú odpoveď. Môžete si však byť istí, že si vás zapamätajú a v prípade, že sa situácia zmení, vás oslovia.

Pracuj. sk vysvetľuje, že webovú stránku spoločnosti môžete využiť aj na získanie kontaktov. Môžete sa obrátiť na oddelenie ľudských zdrojov a požiadať ich o ďalšie informácie. Zamestnávateľov totiž stojí realizácia náboru čas a peniaze, a ak sa o vás už vopred dozvedia, môžu sa vyhnúť ďalším nákladom. Najmä pre rýchlo rastúce spoločnosti je táto možnosť veľmi otvorená, najmä ak majú vysoký dopyt po nových ľudských zdrojoch.

Opäť si môžete zostaviť zoznam spoločností, pre ktoré máte záujem pracovať, a oslovte ich s vyzdvihnutím vášho potenciálu, ktorý môže byť pre ich rozvoj prospešný.

práca, zamestnanec, figúrka Čítajte viac Zamestnávatelia zmierňujú požiadavky, prijímajú aj ľudí, o ktorých nebol donedávna záujem

Veľtrhy práce

Na veľtrhoch práce sa môžete stretnúť s množstvom známych i s menej populárnymi značkami. Pri tejto špeciálnej udalosti máte možnosť komunikovať priamo s personálom danej spoločnosti. Sprostredkujú vám tak informácie z prvej ruky.

Ako informuje pracovný portál pracuj.sk, nemusíte sa báť, že by firmy nemali záujem o nových ľudí. Pravdou je presný opak. Účelom pracovných veľtrhov je nábor veľkého počtu nových tvárí. Nezáleží na tom, či ste dlhodobo nezamestnaný, skúsený pracovník, či čerstvý absolvent. Záujem je o všetky kategórie.

Tieto podujatia obľubujú i rôzne organizácie, malí podnikatelia, recruiteri, stredné školy či univerzity. Vďaka bohatej účasti získate širší rozhľad. I keď možno neviete, čo by vás bavilo, po absolvovaní veľtrhu by ste v tom mali mať jasnejšie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hľadanie práce #pracovný pohovor #pracovný trh #odporúčania